Clapton CFC, de club van ons allemaal [column]

Naast seizoenkaarthouder van FC Dordrecht ben ik, samen met nog een paar duizend supporters, aandeelhouder van Clapton CFC, de Clapton Community Football Club. Ontstaan uit Clapton FC, dat twee wereldoorlogen, de Spaanse Griep en economische crises overleefde. Maar niet een voorzitter die er meer geld uithaalde dan erin stopte.

Bol.com

De club uit Londen zakte steeds dieper in de ellende, totdat in 2018 een groep supporters het niet langer kon aanzien en op de puinhopen een nieuwe club oprichtte. Het is een verhaal waar je als mens en voetbalsupporter oprecht blij van wordt.

Gerund door supporters

Clapton CFC is niet de enige club gerund door supporters, de bekendste is waarschijnlijk FC United of Manchester, ontstaan uit onvrede over de overname van Manchester United door een Amerikaanse zakenman. Dat gegeven op zich is al hoopvol, supporters zijn hardnekkiger dan onkruid en hebben een clubhart dat altijd klopt.

Clapton CFC kwam in mijn beeld dankzij hun uitshirt, een ontwerp waar je met verbazing naar kijkt. Rood, geel, paars met in de kraag de tekst ‘No pasarán‘. Een strijdkreet uit de Spaanse Burgeroorlog tegen het opkomend fascisme. Het betekent zoveel als “ze komen er niet langs”. Een leus die de link legt tussen voetbal en nog grotere idealen.

Het ontwerp was een briljant idee, de shirts werden wereldwijd grif verkocht. De aandacht genereerde geld, geld genereerde de terugkeer naar The Old Spotted Ground. De plek waar moederclub Clapton FC sinds 1888 speelde. De huur werd niet meer betaald door de oude club. En dus deed de nieuwe club een poging om de plek te bemachtigen.

Bol.com

Aandeelhouders

Dit alles na rijp beraad met de aandeelhouders. Want belangrijke beslissingen worden pas genomen nadat alle supporters de mogelijkheid hebben gehad om te stemmen. De ideale wereld, met eraan toegevoegd dat ze bij thuiswedstrijden boodschappen inzamelen voor de voedselbank, er geld gedoneerd kan worden om buurtprojecten te ondersteunen of mensen die aan de gevolgen van Covid-19 financieel ten onder dreigen te gaan.

Ik ben er nooit geweest, niet op de nieuwe plek (want corona) en niet op de oude plek (ik was onderweg naar Londen, maar vergat mijn paspoort). Zodra het kan, pak ik mijn tandenborstel én paspoort in en stap ik in de Eurostar naar Londen. Prachtig, al die goede doelen, maar er wordt ook gewoon tegen een balletje getrapt. En zeg nou zelf, de Middlesex County Football League Premier Division klinkt een stuk interessanter dan de Keuken Kampioen Divisie, toch?

Foto: BeŻet, Creative Common Attribution-Share Alike 4.0 International license

terug naar overzicht

Lees verder...