Burnley en Wigan Athletic [fotoreportage]

In zijn boek Van Middlesbrough naar Millwall gaat Joris van de Wier (Tilburg, 1978) op zoek naar het Engeland dat hij kent vanuit zijn jeugd. Het ruige, ongepolijste Engeland. De schrijver laat hipsterwijken en pittoreske plaatsen links liggen. Maar hij bezoekt wel vervallen arbeiderssteden en voormalige mijnwerkersplaatsen waar het lijkt alsof de tijd dertig jaar heeft stilgestaan, zoals Burnley en Wigan.

Van de Wier gaat voor dit boek naar de ultieme haatderby van Engeland. Hij ondervindt hoe intimiderend het is om in het uitvak te zitten bij Millwall. En hij zoekt uit waarom het zo verschrikkelijk is om op een midweekse winterdag naar Stoke-on-Trent te moeten. Hij komt terecht in het afvoerputje van Engeland, waar alle levensvreugde uit de mensen lijkt te zijn verdwenen.

Voetbalstad Buenos Aires

Verder krijg je in dit boek antwoord op belangrijke vragen als hoe het komt dat ze in Grimsby een hekel hebben aan IJslanders. Of waarom de supporters van Barnsley zich identificeren met een torenvalk. Of hoe het is om in een stad te leven waar voetbal niet de belangrijkste sport is. Ook praat Van de Wier met hooligans in Wolverhampton over de goede oude tijd en bezoekt hij steden als Burnley en Wigan.

Geen clichés

Vergeet de clichéboeken over de grote clubs. Van Middlesbrough naar Millwall gaat over het echte Engelse voetbal. Een spel dat ontdaan is van alle glitter en glamour. Waar tactische besprekingen bestaan uit een ‘Come on, lads’ en het voetbal uit de lange bal. Waar scheldende mannen op houten tribunes staan en de lauwe vazen bier na afloop in de pub vaak het hoogtepunt van de dag zijn.

De schrijver start zijn reis in de Noord-Engelse industriestad Middlesbrough waar de inwoners Smoggies worden genoemd vanwege de door de chemische industrie vervuilde lucht. Hij reist langs naargeestige oorden als Burnley, Wigan en Wolverhampton. En om uiteindelijk te eindigen in Londen, waar hij tussen alle gegentrificeerde ellende toch nog een rauwe wijk vindt waar hij bijna in elkaar wordt geslagen.

In Van Middlesbrough naar Millwall staat veel fotomateriaal van de acht clubs. Bekijk hieronder de foto’s van Burnley en Wigan Athletic die het boek nét niet haalden. Het boek is te koop in onze webshop.

Word abonnee
terug naar overzicht

Lees verder...