Bijzondere oorsprong Spaanse voetbalshirts

Het is weer zomer en dat betekent dat onze geliefde voetbalclubs hun nieuwe tenues voor het aankomende seizoen presenteren. Ondanks dat de ontwerpen elk jaar verschillen, blijft het thuisshirt vaak in essentie redelijk gelijk. Het zijn vooral dezelfde kleuren die elke keer weer terugkomen. Logisch ook, aangezien ze erg belangrijk zijn voor de clubidentiteit. Dit is niet anders in Spanje, waar sommige clubs een bijzonder verhaal kunnen vertellen over de oorsprong van hun Spaanse voetbalshirts.

Bol.com

SD Eibar, bijvoorbeeld, de Baskische club die de afgelopen jaren veel geroemd is over hun duurzame en transparante beleid, waarmee ze het tot de Primera hebben geschopt. Hun blauwrode thuistenue heeft veel weg van dat van FC Barcelona, wat geen toeval is. Volgens de legende zat Eibar in 1943 zonder shirt na zware naoorlogse jaren en ontving van de voetbalbond van Gipuzkoa (de Baskische provincie waar Eibar in ligt) een setje Barcelona-tenues die ze ooit van de Catalaanse grootmacht hadden gekregen.

Catalaanse shirts brengen geluk

Deze band werd versterkt in 1987-88, toen de materiaalman van Eibar nieuwe shirts ging kopen in Bilbao. Hij kwam uit bij de winkel El Corte Inglés, waar hij de nieuwe tenues van Barcelona kocht. Na het losmaken van het logo van Barça en het erop zetten van dat van Eibar kon het seizoen beginnen. De club promoveerde voor het eerst in dertig jaar naar het tweede niveau. Blijkbaar brachten de Catalaanse shirtjes geluk.

Eibar

Voor de volgende Spaanse voetbalshirts hoeven we Baskenland niet uit. Derdedivisionist Barakaldo CF heeft een shirt met gele en zwarte strepen, niet erg gebruikelijk in het hedendaagse voetbal. De oorsprong achter de kleuren heeft te maken met de ontwikkeling van de stad Barakaldo, dat als voorstad van Bilbao in het begin van de twintigste eeuw een belangrijke industriële stad werd.

Er wordt gezegd dat het goud op het tenue een verwijzing is naar het geld wat er met de fabrieken werd verdiend, terwijl het zwart staat voor de rook die ze uitstootten. Het toeval wil dat het shirt overeenkomt met dat van het Uruguayaanse Peñarol, wat tot een vriendschappelijke band tussen beide clubs heeft geleid.

Bol.com

Barakaldo

Het tenue van Elche

Ook Elche CF kan de keuze voor hun opvallende tenue – wit met een groene horizontale streep – aan de hand van een mooie anekdote uitleggen. Voorheen speelde de Valenciaanse club met een volledig wit tenue, aangezien dat het goedkoopst was, maar daar kwam verandering in met de aankomst van de Tsjechische coach Antonín Fivébr in 1927. Hij kreeg een rondleiding door Elx en eindigde de tour met het beklimmen van de Santa Maria Basiliek.

Toen hij over de stad uitkeek besloegen de duizenden palmbomen de hele horizon en vormden zo een lange groene streep. Toen hij weer beneden was stelde hij voor dat de club een groene horizontale streep op hun tenue zou aanbrengen als eerbetoon aan hun stad, en zo geschiedde.

Elche

RCD Mallorca

Dan is er nog RCD Mallorca. De club is opgericht in 1916 onder de naam Alfonso XIII FBC, een ode aan de toenmalige koning van Spanje. De oprichters van Mallorca waren erg koningsgezind en patriottisch, wat in de loop der jaren duidelijker werd.

Niet alleen vroeg de club succesvol de koninklijke titel aan – de club wordt ook wel ‘Real Mallorca’ genoemd – maar ook koos Mallorca voor rode voetbalshirts met een blauw broekje, de kleuren van het Spaanse elftal. Sindsdien hebben zowel Mallorca als het Spaanse elftal deze kleuren in stand gehouden.

Bol.com

Mallorca

Het groen-wit van Betis

Het groenwitte shirt van Real Betis heeft ook een mooi verhaal. Een van de oprichters van de Andalusische club was in het Schotse stadje Dumfries naar school geweest, een school met banden met Celtic FC. Hij werd fan van Celtic en toen hij in 1911 bij Betis belandde, liet hij een setje shirts van Celtic overvaren. In Sevilla maakten ze de groene strepen verticaal in plaats van horizontaal en werden daarmee trendsetters in de rest van Spanje; weinig clubs droegen gestreepte shirts in die tijd.

Het toeval wil dat de vlag van Andalusië, de regio waar Sevilla de hoofdstad van is, ook groenwit is. Zo vertegenwoordigt Betis met hun shirt heel Andalusië en heeft een van de grootste clubs in Spanje een band met een van de grootste clubs in Schotland.

Real Betis

De shirts van Vallecano

Rayo Vallecano, een van de meest voorkomende Spaanse clubs in artikelen over voetbalcultuur, speelt met een wit shirt en een rode sjerp. Oorspronkelijk speelde Rayo met een volledig wit shirt, maar toen ze in 1949 het reserveteam van Atlético de Madrid werden, konden ze natuurlijk niet blijven spelen met dezelfde kleur als de aartsrivaal van Atlético.

In principe wilde Atlético dat ze met een rood-wit-gestreept shirt gingen spelen, maar toen Rayo Vallecano een setje shirts van River Plate ontving – een cadeautje na een aantal vriendschappelijke wedstrijden tussen River en Rayo – vond Atlético het goed dat hun nieuwe reserveteam met een rode diagonale streep ging spelen. Zolang ze maar geen wit shirt meer droegen.

Ondanks dat Rayo Vallecano niet meer het reserveteam van Atlético is, wilden ze op geen enkel moment meer terug naar het volledig witte shirt.

Bol.com

Rayo Vallecano

Foto’s: Pro Shots/Zuma Press, Barakaldo CF

terug naar overzicht

Lees verder...