Achter de Hekken: ode aan het amateurvoetbal

Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Als sportjournalist en -statisticus koos ik, als beste verdediging, voor de aanval. Ik besloot een boek te schrijven. Achter de Hekken is een ode aan het Zuid-Hollandse Amateurvoetbal tijdens de coronacrisis in 2020.

Bol.com

Tot en met zondag 14 maart lichten we alle boeken uit die zijn genomineerd voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar 2020. Vandaag: ‘Achter de Hekken: een ode aan het Zuid-Hollandse Amateurvoetbal ‘ van Johan Sepers. Een fragment:

Het lijkt bijna toeval en ook een jongensboek op zich. Als ZZP-journalist in de sportwereld zag ik al mijn klussen als sneeuw voor de zon verdwijnen tijdens de intelligente lockdown en besloot om dagelijks een stukje te gaan rijden. Eerst door oude, bekende buurten. Die had ik snel bekeken, maar in die buurten vond ik ook die clubs van vroeger. Onbewust reed ik langs wat voetbalclubs en toen ontstond het idee om telkens een foto te maken van die amateurclubs. Van het één kwam het ander en uiteindelijk besloot ik alle clubs uit de provincie Zuid-Holland af te gaan. Soms maakte ik, vanwege competitie-indelingen, een uitstapje naar de provincie Utrecht.

Afgesloten complexen

Wat begon als tijdverdrijf, werd een serieus project. De grootste gemene deler bleek telkens dat dichte hek te zijn. Zo’n crisis is op zich al vreselijk met al die slachtoffers, maar het legt ook het sociale leven stil. Dat vond ik terug in die afgesloten complexen. Het gebrek aan de wekelijkse heroïek, van lekker ballen als je ouders en grootouders toekeken, werd voor mij een toonbeeld van de tragiek die gaande was.

Ik ben trots op het eindresultaat. In Achter de Hekken worden 341 clubs beschreven. Grappige, serieuze, verdrietige en persoonlijke verhalen en feiten staan (bewust) door elkaar heen en lopen soms zelfs in elkaar over. Ik wens iedereen dan ook zeer veel leesplezier toe en hoop dat er, ondanks de nare periode van corona, bij de meeste mensen toch een glimlach op het gezicht komt. Als dat zo is, dan heb ik het goed gedaan!

Bol.com

Stemmen

De verkiezing Voetbalboek van het Jaar is een publieksprijs. Een deskundige Staantribune-jury heeft vijftien boeken geselecteerd waarop je kunt stemmen. Stemmen kan hier!

Achter de Hekken is geschreven door Johan Sepers. Het boek is onder meer verkrijgbaar via Bol.com.

Achter de Hekken

terug naar overzicht

Lees verder...