Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? De afgelopen dagen plaatsten we een Top 10 van legendes uit het spel. FM-verslaafde Vincent Joosten stuurde zijn eigen favoriete speler in:

“Ik begon ooit een carrière bij VVV-Venlo. Daar haalde ik Romário in zijn nadagen binnen, maar mijn sterspeler zat er toen al: local hero Tom Timmermans. Onder mijn bezielende leiding en aan de hand van Romário ontwikkelde Tom zich tot een gewaardeerde spits in de eredivisie. Na een seizoen stopte de Braziliaan ermee, dus toen mocht Tom in zijn eentje de aanval van de Venlonaren leiden, wat hij met verve deed. Hij werd topscorer van eredivisie en ook in Europees verband deed hij van zich spreken. Zodanig dat hij werd opgeroepen voor Oranje. Toen ik mijn interesse in Football Manager verloor, was Tom basisspeler bij de landskampioen én in het Nederlands Elftal. Dat elftal was voor mij legendarisch. Ik had het er dan ook vaak met vrienden over.

Op een verloren moment zocht ik Tom Timmermans eens op op internet. Hij had het in het ‘echie’ niet gered. Na VVV sloot hij aan bij Dijkse Boys en later kwam hij nog uit voor EVV Echt. Toen ik hem vond op Hyves, kon ik het niet laten hem een berichtje te sturen over wat hij digitaal had bereikt. Niet dat ik een reactie verwachtte, maar ik was het in ieder geval kwijt. Maar vrij snel kreeg ik wel een reactie. Tom vond het grappig dat ik hem erover had bericht. ‘Ik heb altijd al geweten had dat ik het onder de juiste begeleiding wél ver had kunnen schoppen’, meldde hij nog.”

Foto header: Tom Timmerman bij Dijkse Boys (Pro Shots/Henri van Zon)

Heb jij zelf nog met een FM-legend gespeeld die we (nog) niet hebben besproken, mail dan je ervaringen met deze voetballer naar: info@staantibune.nl

Lees ook de Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr
#6: Tó Madeira
#5: Cherno Samba
#4: Kim Källström
#3: Maxim Tsigalko
#2: Tonton Zola Moukoko
#1: Lebohang Mokoena

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50