Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden vergaan? FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen zijn top tien spelers uit.

Op #6: Tó Madeira

9 februari 1979, de geboortedag van Tó Madeira, wordt in sommige kringen nog altijd gevierd. Hij was misschien wel het grootste talent ooit, althans in Championship Manager. Het toptalent, dat uitzonderlijk hoge statistieken had, was voor een slordige € 400.000 op te pikken bij het Portugese Vitória Guimarães. Tó Madeira kon je team bij de hand nemen en van Helmond Sport een Champions League-deelnemer maken, en dat is niet overdreven.

Toen duizenden spelers van het spel en uiteraard internationale scouts lucht kregen van deze wereldspeler werd er navraag gedaan bij zijn club. Het bleek dat ene Antonio Lopez, Championship Manager-scout voor Vitória Guimarães, de speler verzonnen had om zijn eigen, mislukte voetbalcarrière – hij speelde in de jeugd, maar haalde nooit het eerste elftal van Vitória – te compenseren.

Zodra Championship Manager hierachter kwam werd Tó uit de database van het spel gehaald. Maar deze legende zit voor altijd opgesloten in de harten van duizenden gamers. In het Engelse liefhebbersverbond is zelfs een ploeg met de toepasselijke naam ‘FC To Madeira’ actief.

Lees ook:
#10: Mika Ääritalo
#9: Anthony Vanden Borre
#8: Sherman Cárdenas
#7: Mark Kerr

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg. In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving.

Je kunt het nummer bestellen in onze webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Bekijk hier een voorproefje van de nieuwe editie in elf seconden:

Voor deze editie schreef Frank Heinen – op geheel eigen wijze – een portret van Dennis Bergkamp, die de cover van dit nummer siert en op 10 mei Abraham zag. Hoofdredacteur Jim Holterhuës schreef een portret van een voetballer die vergeten lijkt te zijn: Wendel Fräser, een van de slachtoffers van de SLM-ramp, op 7 juni dertig jaar geleden.

Verder spraken we voor dit nummer onder anderen met Mounir El Hamdaoui en Alexander Büttner, liefhebbers pur sang, en Youssef El Akchaoui over het wonderjaar van NEC. Ook maakte redacteur Daan Rieken een artikel over de bekerwinst van sc Heerenveen tien jaar geleden.

Daarnaast bezocht huisfotograaf Marco Magielse het stadion van Cercle Tongeren, dat al vijftig (!) jaar onaangeroerd staat, en een thuiswedstrijd van Southend United Football Club in het geweldige Roots Hall.

Bestel via: https://www.webshop-staantribune.nl/a-56166893/home/staantribune-24-dennis-bergkamp-50