Groundhoppers met lijstjes hebben geen keuze. Grote toernooien in eigen land zijn verplichte kost. Die moeten sowieso gevinckt worden.

Afgelopen zaterdag won Denemarken in de ArenA van Wales. Zonder dat wij ons daar nou heel erg van bewust waren, kwam daarmee een einde aan het EK in Nederland. Geen knetterende finale. Geen vuurwerk. Na drie poulewedstrijden en een achtste finale was het klaar. Ondanks het feit dat Nederland slechts één van de elf organisatoren is, gaat EURO 2020 voor eeuwig de boeken in als een groot toernooi dat in eigen land plaatsvond.

Zes keer gastheer

In totaal was ons land zes keer gastheer bij eindtoernooien die onder de vlag van de UEFA of de FIFA werden gespeeld. In 1989 beleefden wij de primeur. Op het WK zaalvoetbal haalde Oranje de finale, maar in Ahoy ging het met 2-1 ten onder tegen Brazilië.

Het grootste evenement vond plaats in 2000. Samen met België organiseerde ons land toen het EK voor landenteams. In de Kuip, de ArenA, het Philips Stadion en het Gelredome werden in totaal zestien duels afgewerkt. De overige vijftien ontmoetingen stonden bij onze Zuiderburen geprogrammeerd.

In 2005 en 2007 was Nederland kort achter elkaar aan de beurt. Op het WK onder 20 van 2005 schitterde Messi met Argentinië in de finale in de Galgenwaard. Twee jaar later pakte Oranje goud bij het EK onder 21. In de eindstrijd in de Euroborg werd Servië met 4-1 verslagen. Topscorer van dat toernooi werd Maceo Rigters. Na een paar jaar profvoetbal belandde hij in 2014 bij Zonder Samenspel Geen Overwinning en Wilskracht Maakt Sterk (ZSGOWMS) uit Amsterdam.

In 2017 organiseerde ons land het EK voor vrouwen. Het werd een doorslaand succes. In de Grolsch Veste van FC Twente versloeg Oranje Denemarken met 4-2. Drie jaar later zou het voorlopig laatste feestje plaatsvinden. Vanwege corona werd EURO 2020 echter een jaar uitgesteld.

EK in de ArenA

Bij de vier wedstrijden in de ArenA waren de afgelopen weken gemiddeld 15.238 toeschouwers aanwezig. Daarmee was slechts een kwart van de normale capaciteit bezet, maar gegeven de omstandigheden was dat nog een meevaller. Iedere bezoeker moest bij de ingang door middel van een QR-code bewijzen dat hij of zij die dag negatief getest was op COVID. Hopelijk vertellen wij dat later als curiositeit aan onze kleinkinderen.

Bij alle EK- en WK-finales in eigen land zat ik op de tribune, evenals bij de recente EK-duels van Oranje in de ArenA. Alle pijlen zijn nu gericht op het EK Zaalvoetbal, dat begin 2022 in ons land wordt georganiseerd. MartiniPlaza in Groningen en de Ziggo Dome in Amsterdam vormen daarvoor het decor. Toernooi nummer zeven van de grote toernooien is in aantocht. Ik kan niet wachten.

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, je kunt de tweede druk ZONDER VERZENDKOSTEN pre-orderen in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw