Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Na Saltaire, het dorpje waar Salts speelt, bezocht Joris het duel tussen Keswick en Windscale.

Fitz Park staat al een tijdje op mijn immer langer wordende lijst van grounds die ik ooit wil bezoeken. Keswick FC behoort samen met Ullswater United, Ambleside United en Coniston AFC onder vinckers tot De Grote Vier uit het Lake District, omdat deze grounds alle vier een geweldige backdrop hebben. Ik was al wel eens eerder in Keswick en Ambleside als toerist, maar nog nooit voor een wedstrijd.

Het Lake District is een van mijn favoriete regio’s van Engeland. Het grootste nationale park van Engeland – en in mijn ogen ook het mooiste – ligt in Cumbria, de provincie in het noordwesten van Engeland. In meer dan 500 miljoen jaar werd dit landschap geboetseerd. Het is de plek waar continenten tegen elkaar botsten, diepe oceanen lagen, tropische zeeën en later kilometers dikke gletsjers. Het gevolg is dat het Lake District bestaat uit hoge bergen (die hier fells worden genoemd) en diepe meren.

Fitz Park

Fitz Park ligt aan de rand van Keswick, naast een rivier. Het is echt adembenemend mooi hier. Zeker met de strakblauwe lucht erbij. De ground is omringd door bomen en in het noorden ligt een aantal bergen die voor een mooie backdrop zorgen. Een daarvan is de beroemde Skiddaw. De top ligt 931 meter boven de zeespiegel en het is daarmee een van de hoogste bergen van Engeland. Het is een relatief gemakkelijke klim en daardoor populair bij beginners die eens een hoge fell willen beklimmen om te ervaren of het hun ligt.

Keswick

Fitz Park heeft geen tribunes, maar wel een social club. Tegen de muur daarvan is een bordje geschroefd waarop staat dat ‘The Camping and Caravanning Club’ medeverantwoordelijk is voor dit gebouw. Het klinkt als een groep swingers, maar het is deze club die in 2009 de oude ground van Keswick overnam en in ruil daarvoor kreeg de voetbalclub dit veld en clubhuis.

Binnen ziet het er allemaal goed uit. Het is een mooie social club waar het normaal gesproken goed toeven lijkt. Aan de muur hangen voetbalfoto’s en een shirt van Carlisle United, de profclub van deze regio. Ook hangt er een poster van de Minnesota Kicks, een NASL-club die van 1976 tot en met 1981 heeft bestaan. Heel random, maar volgens een van de toeschouwers die ik later spreek heeft het iets te maken met een ex-speler van Middlesbrough die voor hen heeft gespeeld.

Keswick zelf heeft nooit beroemde voetballers voortgebracht. Het is een kleine club van en voor het dorp. Ambities om hogerop te komen zijn er niet. Voetbal is ook niet de populairste sport hier, dat is rugby. De voetbalclub werd in 1890 opgericht en heeft als enige claim to fame een oefenwedstrijd tegen Manchester United in 1923. Maar liefst drieduizend mensen kwamen destijds gloryhunten.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Keswick – Windscale in Terraces & Floodlights, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2