Wist je dat de eerste arrangementen van het Willem II-clublied werden gemaakt door Anthonij Borstlap, een sergeant die dienstplichtigen opleidde om ons land in tijden van oorlog op een fiets te verdedigen?
Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd.
Militaire Wielrijders
Anthonij Borstlap, die om onverklaarbare redenen door iedereen Philip werd genoemd, had als geboren Hagenees – voor zover bekend – geen directe band met de club. Maar wellicht had zijn werk binnen het leger er iets mee te maken. Borstlap was sergeant bij de Militaire Wielrijders in Den Bosch.
Tegenwoordig bestaat dit legeronderdeel niet meer. Maar jarenlang had Nederland een regiment dat ons land bij een eventuele oorlog op de fiets moest verdedigen. Ook andere landen hadden fietsende militairen, maar het korps van Borstlap was voor zover bekend het enige legeronderdeel ter wereld dat een muziekkorps had dat in vredestijd al rijdend op fietsen muziek maakte.
Fietsend optredens
Grote instrumenten, zoals trommels, werden daarbij op het stuur bevestigd, zodat de militairen het instrument met één hand konden bespelen. Borstlap was kapelmeester van dit wonderlijke gezelschap. Hij gaf de soldaten muziekles en fietste bij optredens al dirigerend naast zijn manschappen.
Destijds was er nog dienstplicht in ons land. Meerdere malen per jaar meldde een nieuwe lichting dienstplichtigen zich in de Isabella Kazerne in Den Bosch. Tussen de militaire oefeningen door stoomde Borstlap de meest muzikale nieuwelingen klaar voor zijn rijdende fanfare.
Bestellen
Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.
Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.
Je kunt het boek bestellen in de Staantribune Webshop!