Hij werd een fenomeen in het geel-zwart van Vitesse: Wilfried Bony (32). De Ivoriaanse spits, die in Arnhem Daddy Cool werd genoemd, scoorde in seizoen 2012-2013 31 keer voor Vitesse. Met Bony in de aanval droomden de fans van de eerste landstitel in de clubhistorie.

Zo ver kwam het niet. Als topscorer van de eredivisie vertrok Bony naar de Premier League. Daar volgden jaren met ups en downs. In Staantribune nummer 37 blikt Daddy Cool terug op zijn bijzondere jaren in Nederland.

In de regio rond Bingerville, de geboorteplaats van Bony, in Ivoorkust liepen acht jaar geleden veel kinderen met Vitesse-shirts. “Ik stuurde shirts op van mezelf, maar ook van Kashia, Van Ginkel, Reis en Janssen. De kinderen daar hebben niet veel. Zo kwamen er veel Vitesse-fans bij in Ivoorkust. Ik heb thuis een paar shirts liggen die mij herinneren aan Vitesse. Het was een mooie periode.

Alleen de manier waarop ik wegging, had anders gekund. Ik liet me een beetje meeslepen om een transfer te forceren na de winterstop. Ik was teleurgesteld dat afspraken niet werden nagekomen. Mijn band met de directie veranderde, maar met medespelers en de fans kon ik het altijd goed vinden.”

Wilfried Bony, Daddy Cool in Arnhem

Theo Bos

“Wat veel indruk op mij maakte, was de wedstrijd die we tegen FC Utrecht speelden, een dag nadat Theo Bos was overleden. Ik heb hem niet als trainer bij Vitesse meegemaakt, maar ik merkte al aan de emoties van alle mensen hoeveel hij voor de club betekende. Daarom zei ik tegen teammanager Mirjam Clifford voor de wedstrijd: ‘Geef mij een shirt met een afbeelding van Theo Bos en die laat ik zien als ik scoor.’

Ik maakte die avond de 2-0 en liet het shirt met de afbeelding van Theo zien. Het was een emotionele avond voor veel mensen bij Vitesse. Ik vond het bijzonder om een eerbetoon aan Mister Vitesse te brengen. Ik heb Theo helaas niet meer persoonlijk kunnen ontmoeten. God zij met hem.”

Lees het hele interview met Wilfried Bony in de jongste Staantribune, na te bestellen in de webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement.

Wilfried Bony, Daddy Cool in Arnhem

Foto: Pro Shots/Joep Leenen