Joris van de Wier startte zijn Road to Wembley in Whickham. De tiende stop voor zijn boek Van Whickham naar Wembley: Bath.

Vriendschapsbanden tussen supporters van verschillende clubs zijn er in alle soorten en maten. Soms komt het door een geliefde spelers die voor beide heeft gespeeld. In andere gevallen zijn er klepperijbanden. En in een enkel geval komt het door een wedstrijd tussen beide teams. Dat laatste is het geval bij Bath City en Lecco, wat hun vriendschapsband verklaart.

Anglo-Italian Cup

Beide clubs troffen elkaar in de finale van de Anglo-Italian Cup in 1977. Dat was een toernooi dat in 1970 werd gespeeld tussen profclubs uit Engeland en Italië. Er was weinig interesse voor, maar werd in 1976 weer nieuw leven ingeblazen door non-Leagueclubs tegen elkaar te laten spelen. Clubs uit het derde niveau in Italië tegen die uit het vijfde en lager in Engeland. Het leverde veel bijzondere duels op, waaronder dus de finale tussen Lecco en Bath City. De Italianen wonnen en 44 jaar later zijn de banden tussen beide supportersgroepen sterker dan ooit.

Bath City-supporter Jon Blain legt uit hoe dat komt. “In 2017 besloten enkele supporters van Lecco een wedstrijd van Bath City te bezoeken om contacten te leggen voor het veertigjarige jubileum van de winst in de Anglo-Italian Cup. In hetzelfde jaar won Lecco de Coppa Italia Semiprofessionisti (een beker voor clubs uit de Serie C, red.) en die twee bekers zouden later dat jaar groots worden gevierd in Italië.”

Bezoekje aan Bath

Acht tifosi van Lecco reisden af naar Engeland. Ze kozen voor een uitwedstrijd: Weston-super-Mare – Bath City. Althans dat was de bedoeling. Blain: “Tien minuten voordat de wedstrijd zou beginnen, werd het ineens afgelast. Zuur voor de Italianen, maar we lieten er de dag niet door bederven. We deden een kroegentocht in Weston en hebben zelfs nog een wedstrijdje tegen elkaar gevoetbald op het strand. Ook die werd gewonnen door Lecco.”

Een paar maanden later stapten 22 supporters van Bath City in het vliegtuig naar Italië om de festiviteiten bij te wonnen. Blain was erbij: “Het was een feestdag met jeugdwedstrijden, het onderscheiden van spelers uit 1977 en de toenmalige manager die helemaal uit Argentinië was overgekomen. En er was een wedstrijd tussen supporters van Lecco en Bath City. Er werd volop pyro afgestoken, heel bijzonder om mee te maken. Ditmaal verloren we trouwens niet, het werd 2-2.”

De contacten en vriendschapsband tussen Lecco en Bath City zijn sindsdien gebleven. Blain: “Wij zijn nog een paar keer naar Lecco gegaan en omgekeerd zijn er ook Italianen naar Bath gekomen. De laatste twee jaar is dat helaas niet mogelijk geweest vanwege het coronavirus, maar er zijn alweer plannen voor een nieuwe wedstrijd. Hopelijk is alles weer snel normaal, zodat we elkaar weer kunnen zien. De Anglo-Italian Cup heeft voor een mooie vriendschap gezorgd.”

Meer over Joris’ Road to Wembley in zijn nieuwe boek Van Whickham naar Wembley, tot en met Tweede Kerstdag zonder verzendkosten te bestellen! Verschijnt 21 december, dus ruim op tijd vóór kerst.