Gisteren precies dertig jaar geleden won Sampdoria de eerste (en tot dusverre enige) scudetto in de clubhistorie. Deze zomer viert Samp bovendien zijn 75ste verjaardag. Reden voor Staantribune om in nummer 35 ruimschoots aandacht te besteden aan de club uit Genoa. Journalist Jurriaan van Wessem is al ruim dertig jaar supporter van Sampdoria. Een verhaal over de liefde voor ‘het Meisje’ Sampdoria, dat 75 jaar bestaat.

Jurriaan van Wessem zich als journalist meldt op Centro Sportivo Gloriano Mugnaini, het trainingscomplex van Sampdoria in Bogliasco, voor een interview met Gianluca Vialli. De Nederlandse sportjournalist en de ster van Sampdoria hebben elkaar een jaar eerder tijdens een trainingskamp in Sittard leren kennen. Daarna is hun band steeds sterker geworden. Zo sterk, dat Vialli het als eerste constateert. “Hij vroeg: ‘En, ben jij al verliefd op Sampdoria?’ Om zelf snel antwoord te geven op die vraag. ‘Ik zie het al, je bent verliefd op het meisje Sampdoria.’”

Verjaardag

Van Wessem verhaalt naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Sampdoria vanuit zijn appartement in Monaco, waar hij door zijn werk als sportjournalist sinds 1995 is gevestigd. Laat de naam van de Italiaanse club en de stad Genua vallen en hij begint met een aanstekelijk enthousiasme te vertellen. “Nog voordat ik ooit in Genua was geweest, had ik al een zwak voor de stad door wat ik erover had gelezen. Genua is het centrum van de wereld.”

“De stad van Christoffel Columbus. Het bankensysteem is er ontstaan (Banco di San Giorgio in 1407, red.). Het woord ‘jeans’ is een afgeleide van Genua. De lotto, met die balletjes: een uitvinding uit Genua. Italië bestaat eigenlijk niet, maar is een verzameling van landjes. Genua was de republiek van de ontdekkingsreizigers. Met de eenwording van Italië zijn hele groepen mensen vanuit Genua de wereld over getrokken. Zo is La Boca in Buenos Aires, van Boca Juniors, een Genuese wijk. Hetzelfde geldt voor Galata in Istanbul, waar Galatasaray vandaan komt.”

Vialli

Sampdoria is voor Van Wessem vooral Vialli. Luca Vialli. En dat doet tegenwoordig ook een beetje pijn. Het clubicoon is ziek. Alvleesklierkanker. Het ontroert Van Wessem. “Normaal is dat een snel aflopende affaire, maar door een mirakel leeft hij nog.”

Mancini, zijn aanvalspartner van weleer, heeft hem een baantje gegund als elftalbegeleider bij de Italiaanse nationale ploeg. “Een geste. Toen ze laatst tijdens het volkslied naast elkaar in de Johan Cruijff ArenA stonden, was dat voor intimi een ontroerend moment. Luca behoort tot de helden van mijn leven. Ik wandelde vroeger vaak over de Passeggiata Anita Garibaldi, langs zwartgrijze rotspunten en diepliggende kliffen. Dan kwam ik altijd wel een van de spelers van Sampdoria tegen.”

Kampioen

“Op de ochtend na het kampioensfeest in 1991 (gisteren dertig jaar geleden, red.) zaten we daar samen op een bankje, Vialli en ik, allebei voldaan want het Meisje was kampioen. Mijn Italiaanse voetbaldroom was uitgekomen: kampioen worden aan zee, in een mooi stadion en ook nog in dat prachtige shirt. Ik vertelde hem dat ik hier als scholier van had gedroomd en dat hij die droom werkelijkheid had laten worden.

Vialli luisterde, legde zijn hand op mijn schouder en antwoordde: ‘En ik droomde er op school altijd van om door een buitenlandse journalist te worden geïnterviewd. Daar zitten we dan.’”

Lees het hele artikel over Sampdoria 75 jaar in Staantribune #35, te bestellen in onze webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Sampdoria 75 jaar

Foto: Pro Shots/Action Images