Na een seizoen waar je achteraf blij was dat je er niet bij kon zijn, haalden we opgelucht adem. Dit hebben we gehad, erger gaat het niet worden. We beginnen gewoon opnieuw met de wetenschap dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Verwachtingsmanagement, zo noemen ze dat.

Er is een investeerder die wil investeren, er zijn supporters die willen supporteren en nu is het afwachten of we voetballers contracteren die ook willen voetballen. Dat laatste is veruit het leukste onderdeel van de zomerstop.

De schone lei biedt genoeg plek voor een trainer en een technisch directeur die een plan gaan uitstippelen. Die trainer en technisch directeur moeten nog worden aangesteld, maar dat is een kwestie van tijd. En geld, daar komt die investeerder goed van pas. In de verschillende app-groepjes wordt er flink gespeculeerd, wie is er beschikbaar en zou er goed passen bij een club dat het moet hebben van opgepoetste deuken en krasjes?

Verwachtingsmanagement

Verwachtingsmanagement, noemen ze het in vaktermen. Hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de kans op een teleurstelling. Valt in de perspresentatie het woord ‘linkerrijtje’, dan prijzen we de ambitie maar pinnen ons er niet op vast. Laten we eerst maar eens de toss winnen.

Het kan ook andersom. In 2013 kreeg de nieuwe selectie een rondleiding door de stad. Het leek een leuk idee om ze kennis te laten maken met de stad waarvoor ze uitkwamen. Tijdens de boottocht door de havens viel de helft in slaap, was druk met zijn telefoon of zat braaf zijn tijd uit. Bij het stadhuis aangekomen keken ze verveeld naar het bouwwerk met het charmante bordes waar zomaar een heel elftal op zou passen. Ik grapte iets over een huldiging, zoals vaker lachte niemand.

Nog geen jaar later stonden dezelfde spelers op hetzelfde bordes met de burgemeester te poseren voor de camera. Niet alleen was het ‘linkerrijtje’ behaald, maar dankzij de play-offs werd ook de eredivisie bereikt. Er werd flink gelachen. Het seizoen daarop werd er iets gezegd over handhaven, je raadt het al: we degradeerden kansloos.

Mocht de toekomstige speler of staflid van FC Dordrecht dit lezen, hierbij de tip: doe niet alsof je blij bent dat FC Dordrecht op je pad kwam. Tenzij je al jarenlang supporter bent, is er geen enkele voetballer of trainer die onze club als lot uit de loterij beschouwd. Wees vooral je verveelde zelf, kijk nors op de elftalfoto en probeer er iets van te maken. We verwachten echt niks van jullie.