Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

Zo kwam hij erachter dat de schrijver van het officieuze clublied van Helmond Sport, Peter van der Els, als supporter het veld bestormde tijdens een uitwedstrijd tegen Emmen in het het seizoen 1998-199. John de Wolf dirigeerde hem weer terug naar het uitvak. Peter schreef er later een liedje over, dat nu gedraaid wordt als de spelers van Helmond Sport het veld betreden. Toen Van den Berg hem bezocht, werkte hij als kok in het spelershome. Hij kookte een eitje voor Tommy Beugelsdijk.

Ontplofte bom

In het tweede couplet van het officieuze clublied van Helmond Sport zingt Van der Els over een bom die eind jaren tachtig ontplofte in het stadion:

Boem, knal, hé, ja? Hadde dè geheurd? Nee!
Van de west-tribune is een bommetje gepleurd. Oh!
De dader wordt gevat en onmiddellijk bekeurd
We gân een pilske pakken, wa gebeurd is, is gebeurd

“Het bestuur heeft destijds weleens gevraagd of we de tekst wilden aanpassen”, vertelde van der Els. “Dat ‘bommetje gooien’ en ‘geweld gebruiken’ vonden ze eigenlijk iets te ver gaan. Maar dat is juist de kracht van het nummer. Dus echt overwogen hebben we het niet. Dit is hoe wij in het leven staan: take it or leave it. Je hóéft het niet te draaien.”

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met volgende week dinsdag, 26 september, zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt dinsdag 26 september gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Graag van te voren aanmelden svp!