Een derby zonder uitpubliek is natuurlijk eigenlijk geen derby, maar ook zonder supporters van de tegenpartij is de Brabantse derby tussen Willem II en NAC verhit. Al komen ze van de andere kant van de wereld, bij NAC en Willem II weet elke speler wat de regionale strijd betekent.

Waar Tilburg de stad van de arbeiders is en Breda van mensen op stand, is dat paradoxaal genoeg bij de clubs andersom. Willem II is van oudsher altijd een wat elitaire club geweest, terwijl NAC echt een volksclub is.

Avondje NAC

NAC-supporter Hugo Stam: “Dat is ontstaan bij het oude stadion aan de Beatrixstraat. In de jaren zeventig werden er lichtmasten geplaatst en ontstond het Avondje NAC. De club stond bekend om zijn Engelse sfeer met een stadion met steile tribunes en fanatieke fans op de B-Side. De hoge hoofdtribune aan de ‘Beatrix’ maakte het stadion natuurlijk helemaal af.”

Stillem 2

Willem II had lang het imago van een wat saaie club. Waar het Avondje NAC tot ver buiten de provinciegrenzen de associaties van rijen met bier en lange Brabantse nachten opriep, werd de concurrent vaak spottend Stillem 2 genoemd. Amateurclubs LONGA en NOAD, die beide tot in het midden van de jaren zestig betaald voetbal speelden en in die tijd tot een grotere rivaal van Willem II werden gezien dan NAC, vertegenwoordigden het volkse gedeelte van de stad Tilburg.

Tilburg Tifosi

Het Stillem 2-imago verdween pas de laatste vijftien jaar. Het begon met de oprichting van de fangroep Tilburg Tifosi, die de sfeer in het stadion met fraaie spandoeken verbeterde. Toen Willem II in 2011 degradeerde, was dat voor veel supporters een reden om de club juist nog meer te steunen. Met bussen vol gingen ze vanuit Tilburg richting Veendam, Velsen-Zuid of Emmen. Tussen 2011 en 2023 gaat Willem II drie keer ‘heen en weer’. Tussendoor wordt in 2019 nog de bekerfinale gehaald en een jaar later Europees voetbal.

De sportief roerige tijden vallen samen met de opkomst van een nieuwe generatie supporters. De KingSide is al jaren het thuis van een groep jonge en fanatieke Tilburgers, die negentig minuten lang zingen en springen.

‘Carnavalesk’

Vanuit Tilburg klinkt nu vaak dat ze de rivaal qua sfeer en beleving voorbij zijn en dat het in Breda ‘carnavalesk’ is. NAC-supporter Stam is het daar niet mee eens. “In Breda is er een ander soort beleving dan in Tilburg. Hier geen trommels en goaltunes, dat past gewoon niet bij onze club. Net als dat we geen mascotte hebben. Als Tilburgers dan roepen dat we stil zijn, moet ik daar een beetje om glimlachen. Eerlijk gezegd ben ik alleen maar blij dat de sfeer bij beide clubs heel anders wordt beleefd.

Ik moet er persoonlijk niet aan denken dat een capo de hele wedstrijd door een megafoon schreeuwt en je negentig minuten lang alleen maar een trommel hoort. In Breda hebben we meer een Engelse sfeer en beleving; als er geen strijd op het veld is, ontstaat er geen wisselwerking en kan de sfeer rauw en cynisch zijn. Gelukkig is er dit seizoen een geweldige chemie tussen het elftal, de Belgische trainer Carl Hoefkens en het NAC-publiek.”

Dit is een voorproefje uit de jongste editie van Staantribune, nummer 58, na te bestellen in de Staantribune Webshop.

Willem II - NAC