In een appartement in de Amsterdamse wijk de Jordaan zit een Amerikaanse architect dagenlang aan kleine stadions te knutselen. David Resnik bouwt levensechte miniatuurmodellen van ’s werelds mooiste voetbaltempels, van de Johan Cruijff ArenA tot Old Trafford. Op sociale media is hij bekend als Stadiums For Ants. “Ik ben per stadion ongeveer twee weken fulltime bezig”, vertelt hij in Staantribune #42.

Bij ieder stadion dat Resnik bouwt, zijn de meest minutieuze details zichtbaar. Van de klok van Highbury tot de lichtmasten van Venezia. Tegenwoordig maakt de Amerikaan zelfs het licht in en rond het stadion levensecht na. “Bij architectuur gaat het om de hele compositie”, legt hij uit. “Al die kleine details samen maken uiteindelijk het totale plaatje.”

Bouwproces

Het bouwproces van begin tot eind is behoorlijk ingewikkeld. De architect gebruikt een programma waarmee bijvoorbeeld ook alle gebouwen en andere details in een videospel als Grand Theft Auto (GTA) driedimensionaal worden gemaakt. Om de details van een stadion in dat programma te krijgen, moet hij ze eerst zelf tekenen. Dit proces achter zijn pc duurt ongeveer een week. Daarna print hij het met een 3D-printer of gaat hij zelf knippen of snijden met een laser. Resnik gebruikt verschillende soorten plastic, papier, piepschuim en hout voor de frames van het stadion. Tot slot geeft hij met een spuitbus alles de juiste kleur.

Ieder stadion heeft zijn eigen bijzonderheden en dus ook uitdagingen. “Dat maakt het juist zo leuk. De ArenA heeft tachtig van die pilaren die het stadion omhooghouden. Die zit ik dan allemaal individueel te knippen en er één voor één tussen te plaatsen.”

Therapie

Waar Stadiums for Ants ooit begon als een soort therapie tegen liefdesverdriet, is het inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf. Van een deel van de opbrengst kan Resnik leven, wat overblijft gaat naar de foundations van de clubs. Het idee is dat clubs altijd veel meer ophalen dan ze hem betalen. “Ik ben er heilig van overtuigd dat het iets unieks is”, zegt de ontwerper. “Het is voor clubs een mooie manier om fans samen te brengen en geld op te halen voor het goede doel.”

Lees het hele artikel van Dave Aalbers over Stadium for Ants in Staantribune #42, dat geheel over stadions gaat. Je kunt het nummer bestellen in de webshop of als eerste nummer van een abonnement op Staantribune ontvangen.