Het is weer de tijd van het jaar voor lijstjes! Staantribune reikt jaarlijks een – inmiddels felbegeerde, foeilelijke – award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied.

Met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s. Of op een geheel andere manier, zolang het maar voetbalgerelateerd is. De spelregels voor de Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020 Verkiezing vind je hieronder.

Coronajaar

We hebben enigszins getwijfeld of we in dit vreemde ‘coronajaar’ wel een verkiezing moeten organiseren. Het voetbal heeft immers een hele tijd stilgelegen en er is na half maart weinig met publiek gespeeld, waar wij zelf ook enorm van baalden. Maar gezien de vele enthousiaste reacties elk jaar hebben we het besloten toch te doen, maar ditmaal slechts een week lang. Het kost namelijk enorm veel tijd en wij moeten immers ook een tweemaandelijks magazine maken. Daarnaast zijn we bezig met een aantal boeken die in 2021 zullen verschijnen en nog een rits voetbal(cultuur)gerelateerde projecten.

Grap

Bovendien is de verkiezing voor ons niet meer dan een uit de hand gelopen grap. We zijn er in 2014 mee begonnen omdat Staantribune destijds min of meer via het medium Twitter is ontstaan. Neem de verkiezing en de uitslag dan ook vooral niet te serieus! Dat doen wij zelf ook niet.

Wat wél een leuk neveneffect is, is dat Twitteraars op ideeën worden gebracht om andere personen uit de uiteindelijke lijst te gaan volgen. Zoals in onze laatste podcast is te horen, ontstaat hierdoor soms een vorm van sympathie voor supporters van andere clubs.

Winnaars

Een onafhankelijke jury van deskundige Staantribune-redacteuren koos in 2014 Aad ‘@aad300’ de Mos tot de allereerste Voetbaltwitteraar. Vanaf 2015 lieten we de keuze over aan onze volgers en lezers. Jullie kozen toen massaal voor @DuBlanqeBogarde als dé Voetbaltwitteraar. Deze titel prolongeerde DBB een jaar later.

In 2017 kozen jullie iemand anders tot dé Voetbaltwitteraar. Kees Kwakman, op dat moment nog speler van FC Volendam. Met de carrière van Kees ging het daarna snel. Hij hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werd analyticus bij onder meer FOX Sports (ESPN). Dat kan de Voetbaltwitteraarverkiezing dus met je doen! In 2018 was er weer een nieuwe winnaar: emo-Ajacied Arco.

Uitslag 2019

Vorig jaar won NAC-supporter Ferry de Bont, alias @Hoekie_B, die al een aantal jaren hoge ogen gooide. Bekijk de volledige Top 50 van vorig jaar.

‘Kwaliteit’

De opzet voor Voetbaltwitteraar 2020 is niet veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Iedereen kan dus op iedereen stemmen, mits degene regelmatig iets over voetbal post. Vooraf een lijst samenstellen van voetbaltwitteraars op wie je kunt stemmen – op basis van iets suggestiefs als ‘kwaliteit’ – is praktisch niet handig en roept meer vragen dan stemmen op. Bovendien: wat is kwaliteit? Is dat iemand die maar wat graag zijn inhoudelijke mening over voetbal spuit, liefst met zo interessant mogelijke termen? Of gewoon iemand die leuke foto’s plaatst? En wie zijn wij dan om te bepalen wie wel of niet mee ‘mag’ doen? Wees gerust: uiteindelijk komen vanzelf de beste/leukste/grappigste/interessantste voetbaltwitteraars in de Top 50. Dat is voorgaande jaren immers ook gebeurd. En smaken zullen nu eenmaal altijd verschillen.

Wij pretenderen overigens ook niet dat dit dé lijst is die je moet volgen, ben je mal! Doe ermee wat je wil. Natuurlijk staat het een ieder vrij om een alternatieve Voetbaltwitteraar-verkiezing te starten, lachen juist. Hoe meer er over voetbal getwitterd wordt, hoe beter!

Spelregels

De stemming voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020 begint op maandag 21 december en loopt tot en met zondag 27 december 2020, 23.59 uur!

Het stemmen is geen hogere wiskunde. Maar vaak worden wij overstelpt met allerlei (vaak onzinnige) vragen/opmerkingen. Kost allemaal tijd om te beantwoorden en daar hebben we dus geen zin an. Dus hieronder nog maar een keer het lijstje met duidelijke ‘spelregels’:

 • Tweet een Top 5 en mention daarbij @Staantribune, liefst met motivatie. Een gewone tweet, niet per DM (die worden sowieso niet meegeteld!)
 • Heb je een fout gemaakt in je tweet, bijvoorbeeld omdat je een verkeerd Twitteraccount hebt gementioned, en wil je het opnieuw doen? Delete dan je tweet en post het zsm opnieuw, dat is de enige oplossing. En anders heb je pech. Een Top 5 tweeten is, nogmaals, geen hogere wiskunde.
 • En nee, we gaan niet opnieuw tellen, zaken lopen aanpassen of allerlei capriolen uithalen, omdat mensen zelf een foutje maken. Het kost ons heel veel tijd en het moet voor ons ook leuk blijven!
 • Alleen stemmen die @Staantribune hebben gementioned tellen mee! Anders kunnen we het niet goed bijhouden. We kunnen onmogelijk alle lijstjes met voetbaltwitteraars zien, dus ook niet met hashtags #voetbaltwitteraar of #voetbaltwitteraar2020. Stemmen met @destaantribune (of een andere variant op onze naam) worden ook niet meegeteld.
 • Aangezien 280 tekens wat weinig is, kun je je motivatie ook mailen naar: info@staantribune.nl. Voel je vooral niet verplicht. NB: alleen mailen MET MOTIVATIE EN VERMELDING VAN JE EIGEN TWITTERACCOUNT svp! Het heeft dus geen zin een kaal mailtje te sturen met alleen ‘@aad300’ erin zónder motivatie. Die stemmen worden niet meegeteld! Sowieso gaan we deze e-mails niet beantwoorden, dat kost ons te veel tijd.
 • Als je je eigen account niet vermeldt, wordt het ook niet meegeteld. Het heeft dus geen zin om niet-twitterende vrienden of familieleden te vragen per mail op je te stemmen, want die stemmen gaan rechtstreeks in de prullenbak. We beantwoorden deze mailtjes, nogmaals, dus ook niet.
 • Stemmen onder het bericht op onze Facebook- of Instagram-accounts worden niet meegeteld! Het is immers een Twitter-verkiezing.
 • De volgorde maakt niet uit voor de telling. Elk genoemd account = 1 punt.
 • Je mag uiteraard ook op minder dan vijf personen stemmen.
 • Meer dan vijf is niet toegestaan, de zesde (en eventueel volgende) stem(men) rekenen we niet mee, net als meerdere stemmen op hetzelfde account (dat wordt gewoon als 1 stem meegerekend).
 • Je kunt uiteraard niet op jezelf stemmen. Ook niet met een andere accounts. Als we dat door hebben, wordt de stem ongeldig verklaard.
 • Bij het vermoeden dat iemand meerdere keren heeft gestemd, worden alle stemmen van diegene ongeldig verklaard.
 • Het moet gaan om een op zichzelf staand Twitteraccount. Niet een account dat bij een bepaalde website behoort (en voornamelijk tweet over wat er op de website staat), tenzij het zich voldoende onderscheidt van die website. Bij twijfel hierover beslist de Staantribune-jury. En nee, we gaan ons niet over bepaalde kwesties buigen.
 • Het moet gaan om een Nederlander, iemand die in Nederland woont of vaak in Nederland is. Het is een Nederlandse prijs en ook in verband met de award-uitreiking is het niet praktisch. Gary Lineker dingt dus niet mee.
 • Of iemand in het Nederlands of een andere taal tweet of over Nederlandse of buitenlandse voetbalonderwerpen, maakt niet uit.
 • Het gaat om personen die een duidelijke band hebben met voetbal of voetbalcultuur. Op Den Haag-supporter Joop Buyt kan dus gewoon gestemd worden. VVV-fan Geert Wilders dingt natuurlijk niet mee bij deze verkiezing. Bij twijfel hierover beslist, nogmaals, de Staantribune-jury. En ja, over voetbal, dus óók over vrouwenvoetbal en Walking Football.
 • Of iemand pakweg dagelijks over voetbal tweet of eens in de twee weken, doet niet ter zake. En dus ook niet wát degene over voetbal tweet.
 • Het gaat om iemands voetbaltweets. Of een twitteraar bijvoorbeeld al dan niet beledigende teksten heeft geuit aan het adres van iets of iemand, doet niet ter zake. De jury gaat geen duizenden tweets controleren om erachter te komen of iemand van ‘onbesproken gedrag’ is. En nee, ook niet als we erop gewezen worden. Nogmaals: het is voor ons een uit de hand gelopen grap. We gaan geen overbodige energie in nutteloze discussies steken, we zijn een voetbalmagazine en niet van de Twitter- en/of wokepolitie.
 • Op @Staantribune zullen we af en toe een tussenstand plaatsen van Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020. Wij geven geen aantallen door of op welke plek iemand in de tussenstand staat. Dat doen we niet op verzoek. We geven ook niet achteraf door op welke plek iemand is geëindigd.
 • Na het sluiten van de digitale stembus op zondag 27 december 23.59 uur zijn we stervensdruk met tellen en het opmaken van het juryrapport. De winnaar maken wij zo snel mogelijk bekend! Op vragen wanneer het precies bekend wordt, gaan we niet in.
 • Bij onduidelijkheid over bepaalde zaken beslist de Staantribune-jury. In de praktijk zal dit vrijwel niet voorkomen, zo is voorgaande jaren gebleken. Er is een groot verschil in aantal stemmen tussen de mensen die de Top 50 halen en degenen die erbuiten vallen. De accounts waarover discussies ontstaan, zijn accounts waarop überhaupt al weinig wordt gestemd. Bespaar je dus de moeite. Hierover gaat de Staantribune-jury dan ook niet in discussie.
 • Het is zoals gezegd een individuele prijs, dus alléén personen tellen mee voor de stemming. En nee, we gaan geen aparte prijs in het leven roepen voor groepsaccounts. Het is al heel veel werk om deze verkiezing elk jaar te organiseren. Dus geen:
  • twitteraccounts waar meerdere personen achter zitten
  • accounts van commerciële instellingen
  • accounts van instanties
  • clubaccounts (ja, ook als er maar 1 persoon achter een clubaccount zit, dingt de club niet mee! Nee, ook niet @Telstar1963NV, ook al vinden wij dat zelf ook een leuk account)
  • accounts van websites met voetbalnieuws of verzamelde clubnieuwtjes of accounts met alleen maar linkjes naar urls
  • accounts van supporterssites (als @FRFC1908)
  • YouTube-kanalen
  • accounts van voetbalmagazines, -televisieprogramma’s, fanzines of supportersmagazines (als @FanzineDeRat of @AjaxLife)
  • accounts van websites met verhalen van verschillende schrijvers of blogs (ook niet als slechts 1 persoon het account beheert)
  • Instagram en Facebookpagina’s
  • accounts van andere ‘collectieven’, sfeergroepen of (supporters)groepen. Dus stemmen op accounts als MotherSoccer, Indehekken, FootballCulture, kentudezenog, Catenaccio, Tussendelinies etc. worden niet meegeteld! Ja, we vinden dat ook leuke accounts, daar gaat het niet om, maar het zijn geen individuen. En nogmaals: bij twijfel beslist de Staantribune-jury.

Over bovengenoemde spelregels gaan we – nogmaals – niet in discussie, niet per Twitter, mail of via andere wegen. Het lijkt ons na zes jaar allemaal zonneklaar en zo niet, dan geldt altijd het credo: de Staantribune-jury beslist!

Tot slot: hou het gezellig en veel succes, het Staantribune Stembureau voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020 is vanaf nu geopend!