Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd. Zo werd het karakteristieke “SP-AR-TA” uit het clublied van Sparta verzonnen door de 48-jarige tabakshandelaar Cor Emeis.

Samen met zijn oudere broer Bram, en in eerste instantie ook met hun vroeg overleden middelste broer Henri, reisde hij Sparta al die jaren achterna. Vaak namen ze daarbij zelf het initiatief en zochten uit welke treinen of boot ze het beste konden nemen. Maar toen Sparta in 1925 eindelijk weer mee leek te gaan doen om de prijzen, besloten ze het serieuzer aan te pakken. Samen met enkele andere Spartanen richtten ze een supportersvereniging op zodat leden gemakkelijker, en met korting, naar uitwedstrijden konden reizen.

De beste club van de Randstad

Dat jaar mocht Sparta zich na negen jaar eindelijk weer de beste club van de Randstad noemen. En de manier waarop voelde helemaal goed. Sparta eindigde de competitie met slechts één punt voorsprong op stadsgenoot Feyenoord, dat een jaar eerder voor het eerst landskampioen was geworden.

De jongste broer besloot zijn ervaringen op te schrijven. Hij pakte het originele clublied erbij en op dezelfde melodie dichtte de tabakshandelaar twee nieuwe coupletten. Hij beschreef niet alleen hoe Sparta in 1925 afdelingskampioen werd, maar ook hoe zijn club de jaren ervoor had geleden op Het Kasteel:

De Prinsenlaan verlaten,
Ons veld van roem en eer,
Waar wij gezellig zaten,
Kampioenschap keer op keer,
Zoo trokken wij naar Spangen,
Ons trotsch en schoon kasteel,
Vol hoop en vol verlangen
Doch eerst werd smart ons deel.

Daar kwam de degradatie,
Die ons bracht d’Overgang,
Maar dank ons kranig elftal,
Duurde ’t slechts één jaar lang,
En nu in vijf en twintig,
Is, – luid klink ons „Hoera”! –
Kampioen haren afdeeling:
S….. P….. A….. R….. T….. A.!

SP – AR – TA

Het zal niet meevallen om iemand te vinden die deze coupletten kan opdreunen. Een paar jaar later werden ze alweer ingeruild voor nieuwe coupletten. Maar toch drukte de medeoprichter van de supportersvereniging een flinke stempel op het clublied.Dat komt omdat hij het tweede couplet afsloot met de spelling van de clubnaam: het kenmerkende “SP-AR-TA”.

Dit werd overgenomen in de huidige versie en daarmee is Cor Emeis niet alleen medeoprichter van de supportersvereniging, maar ook geestelijk vader van het meest karakteristieke stukje tekst van het Sparta-clublied. Zelfs supporters van andere clubs kunnen het “SP-AR-TA” moeiteloos meezingen, al dan niet verbasterd tot iets lulligs.

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek onder meer bestellen in de Staantribune Webshop!