Wist je dat het kenmerkende refrein van het clublied van NAC voor het eerst te horen was tijdens een songfestival in Rijen, een dorp tussen Breda en Tilburg, georganiseerd door de plaatselijke carnavalsstichting?

Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd.

Songfestival

De winnaar van het songfestival in Rijen kreeg een klein geldbedrag, maar nog belangijker: zijn of haar nummer werd uitgeroepen tot hét carnavalsnummer van het jaar. Tijdens het carnaval was het liedje overal in het dorp te horen.

Ook Geert ten Napel betreedt die dag het podium. Door een hersenbloeding functioneren zijn spieren slecht en hij loopt wat mank. In het dorp wordt gefluisterd dat hij geestelijk niet helemaal in orde is, maar hij is pienter genoeg om een carnavalsnummer te schrijven. Al krijgt hij daarbij wel wat hulp van Bert Ruis.

Hun meezinger valt in de smaak bij de andere Hangijzerkes, zoals de inwoners van Rijen zichzelf tijdens het carnaval noemen. Ook de jury kan het optreden van Geert ten Napel waarderen en bekroont het liedje met de eerste prijs:

Refrein
Hé, hé, hé, hé, Hangijzerkes
Hangijzerkes, Hangijzerkes
Hé, hé, hé, hé, Hangijzerkes
Het is weer carnaval!
Van je zaoge, zaoge, zaoge, kiele kiel;
Zo draait de polonaise
Van je zaoge, zaoge, zaoge, kiele kiel;
Zo gaon wij noar het bal.
Hé, hé, hé, hé, Hangijzerkes
Hangijzerkes, Hangijzerkes,
Hé, hé, hé, hé, Hangijzerkes
Het is weer carnaval.

Mijn vriend een duivemelker,
in ‘t Zuiden van het land,
Die zakte lekker door in een café,
Hij riep: “Kom, kom, kom, kom”
En daar kwam z’n witte an.
Hij voelde zich gelukkig en tevree,
‘t is carnaval; ‘t is carnaval,
en dan hoor je overal:

refrein 2x

clublied nac

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek bestellen in de Staantribune Webshop!