Omdat Nederland in de ban is van sneeuw plaatsten we onlangs een filmpje van een berucht sneeuwballengevecht tijdens Feyenoord – NAC. Het was de kwartfinale van de KNVB Beker in maart 2005. Dit herinnerde meesterfotograaf Marco Magielse aan een serie foto’s die hij tijdens deze wedstrijd in De Kuip maakte. Hij dook vervolgens in zijn uitzonderlijk grote archief.

Inmiddels zijn we zestien jaar verder en kun je – zeker nu we nog steeds geen wedstrijden mogen bezoeken – met enige nostalgie op deze ontmoeting terugkijken. Zo waren Ruud Gullit en Ton Lokhoff destijds trainers van respectievelijk Feyenoord en NAC.

Bij de Rotterdammers vormden Alexander Östlund, Cory Gibbs (die in de 74ste minuut werd vervangen door André Bahia), Karim Saïdi en Bruno Basto de verdediging. Kent u ze allemaal nog? Het middenveld werd gevormd door Romeo Castelen, Nicky Hofs (74′ Edwin de Graaf), Shinji Ono (71′ Sebastián Pardo) en Bart Goor. Voorin stond K2, oftewel een jonge Dirk Kuijt en Salomon Kalou.

De opstelling van NAC bevat ook enige mooie namen van weleer, kijkt u zelf maar: Schollen; Colin, Penders, Collen, Kerstens; Diba, Mendes da Silva, Zonneveld (Risamasu), Barakat; Petö, Lurling.

De Bredanaars waren geen partij voor Feyenoord. De Rotterdammers plaatsten zich met een 4-0 overwinning (tweemaal Kalou, tweemaal Kuijt) zonder noemenswaardige inspanning voor de halve finale van het bekertoernooi.

Sneeuwballen

Maar na afloop ging het vooral over het sneeuwballengevecht op de parterrevakken. Uit verveling en baldadigheid begonnen de Rotterdamse supporters eerst sneeuwballen naar elkaar te gooien. Vervolgens richting ereterras, waarna ook de perstribune het moest ontgelden. “Jongens, er is ook nog zoiets als een voetbalwedstrijd aan de gang”, riep stadionspeaker Peter Houtman tot grote hilariteit van alle aanwezigen om.

De wedstrijd werd overigens voorafgegaan door een minuut stilte vanwege het overlijden van voormalig bondscoach Rinus Michels.