Vandaag twee jaar geleden was de opening van onze shirtjestentoonstelling Shirts of Cult, more than just a football shirt bij Robey Sportswear in Rotterdam. De tentoonstelling was een doorslaand succes. Honderden voetballiefhebbers bezochten de Staantribune-tentoonstelling om shirts te bewonderen van onder anderen Johan Cruijff, Robin van Persie, Zlatan Ibrahimović en andere voetbalsterren uit de enorme verzameling van Jesse Rabbeljee.

Op de openingsavond was onder meer een interview met Rabbeljee. Jürgen Rank (head designer adidas) gaf een lezing over voetbalshirts en Ferenc van der Vlies, directeur van Premium Inc. (Robey Sportswear, Meyba en Cruyff Classics), vertelde over zijn persoonlijke band met Johan Cruijff. Als slotstuk van de openingsavond was een veiling van voetbalshirts, waaronder gesigneerde shirts van het Nederlands Elftal, Feyenoord, Sparta, Ajax en een wedstrijdbedragen FC Barcelona-shirt van Ronald Koeman, persoonlijk beschikbaar gesteld door de toenmalige bondscoach. De opbrengst van de veiling en de tentoonstelling, ruim drieduizend euro, schonk Staantribune aan Support Casper.

Meer dan 500 voetbalshirts

Tijdens de Shirts of Cult-tentoonstelling waren meer dan vijfhonderd klassieke, veelal wedstrijdgedragen, bijzondere voetbalshirts te bewonderen. Denk aan het Adidas-tricot van het Nederlands Elftal van 1988 van Wilbert Suvrijn, het hummel-shirt van Denemarken van het WK 1986 en het Le Coq Sportif-shirt van Argentinië van datzelfde WK. Ook originele shirts van Feyenoord, Ajax, PSV en van minder bekende en soms verdwenen clubs uit binnen- en buitenland, van de jaren zestig tot heden.

Shirtjesnummer

Daarnaast werd Staantribune nummer 20 gepresenteerd, die – niet geheel toevallig – geheel in het teken staat van voetbalshirts. Je kunt deze editie nog altijd nabestellen in de Staantribune Webshop (zolang de voorraad strekt).

Mediabelangstelling

Ook de media besteedden massaal aandacht aan de tentoonstelling van Staantribune: