Wanneer we het hebben over een prijzenkast op de Krommedijk, dan beginnen de meeste mensen al te grinniken. Er zijn wat bekers van toernooien, een aantal Bronzen Stieren, een schaal ter ere van de promotie in 2014. En er is een laag stof. De enige prijs die er echt toe deed, de kampioensschaal van Dordrecht ’90, schittert door afwezigheid.

We kennen allemaal het verhaal van Theo Maassen die de UEFA Cup van PSV had meegenomen en bij een voetbalpraatprogramma van Jack van Gelder de beker weer teruggaf. Ik had niet het idee dat de cabaretier ook achter deze diefstal zat, dus misschien moest ik zelf maar gaan zoeken.

“Daar stond-ie, prachtig opgemaakt met witte rozen. Van de tientallen mensen die ik had gesproken over de schaal, was Jan Post nooit bij me opgekomen. Het was alsof-ie zijn leven wilde afsluiten met de ontknoping.” Aan het woord is Olav Ouwerkerk, al jarenlang manager van FC Dordrecht. Hij heeft het over de begrafenis van de voormalige fysiotherapeut in 2002. Post was een keurige man die altijd meneer werd genoemd en zelden bij zijn voornaam.

De kampioensschaal van Dordrecht '90

Crematie

Tijdens zijn crematie stond op zijn kist pontificaal de kampioensschaal van Dordrecht ’90 die in 1994 werd gewonnen. En diezelfde avond mysterieus verdween. “Eindelijk, de schaal is na acht jaar weer terecht”, dacht Olav. Hij zou samen met een collega na de uitvaart nog contact opnemen met de nabestaanden. En dan zou de schaal weer thuiskomen, op de Krommedijk. Alleen, zoals vaker met voornemens, het kwam er eigenlijk nooit van.

We spoelen door naar het jaar 2020, waarin we beginnen met een zoektocht naar de verdwenen schaal. Een queeste die een opvallende wending neemt…

Lees meer de zoektocht van Dordt-supporter Elisa Kuster naar de verdwenen schaal van Dordrecht ’90 in Staantribune #35, te bestellen in de webshop of verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

De kampioensschaal van Dordrecht '90