Onlangs bladerde ik door een voetbalwoordenboek. ‘Brilstand: Nul-nul uitslag. Zo genoemd omdat 0-0 grafisch doet denken aan een bril met twee glazen.’ Daar was geen speld tussen te krijgen. Ik ging terug in mijn herinneringen en kwam tot de schokkende ontdekking dat ik nooit getuige ben geweest van een salonremise.

Een van de eerste brilstanden die ik bijwoonde, was Haarlem – FC Utrecht in mei 1979. Barry Hughes tegen Han Berger. Dat waren nog eens tijden. Robbie de Kip en Ben Rietveld waren de spitsen die middag. Helaas troffen zij in Hans van Breukelen en Rob Boersma niet te passeren keepers. Ik bladerde door. ‘Bloedeloze nul-nul: een nietszeggende uitslag zonder doelpunten’. Dat was duidelijk een ander verhaal. Bij Haarlem – Utrecht werd weliswaar niet gescoord, maar het was zeker niet bloedeloos. Integendeel. Goed dat in het woordenboek dit onderscheid werd gemaakt.

Even verderop: ‘Doelpuntenfestijn: een wedstrijd met veel goals.’ Ik pakte mijn overzicht erbij. Mijn oog viel meteen op Westerlo – Lokeren, uitslag 7-3. Tijdens deze kraker in 2004 zag ik de meest bizarre blunders. Beide keepers leken bang te zijn om hands te maken in hun eigen strafschopgebied. Het kon niet anders of deze wedstrijd was verkocht. Ondanks de hoge uitslag, was hier geen sprake van ‘dubbele cijfers’. Daarvoor moest een van beide ploegen minimaal tien doelpunten gescoord hebben.

11-0

Eenmaal in mijn leven was ik bij een profwedstrijd waarop dit etiket van toepassing was. In september 2011 zag ik Nederland met 11-0 van San Marino winnen. Ja, ik weet het. Grote vraag is of de spelers van San Marino wel profspelers genoemd mogen worden. Hoe dan ook, het betrof een officiële EK-kwalificatiewedstrijd, dus ik beschouw de ‘dubbele cijfers’ als gevinckt.

En dan nu het pijnlijke gedeelte. ‘Salonremise: een afgesproken gelijk spel, zonder werkelijke strijd’. Ik heb in 45 jaar ruim drieduizend wedstrijden bezocht, maar ik kan mij niet herinneren ooit getuige te zijn geweest van een salonremise. Zo’n wedstrijd waar je vooraf al weet wat het gaat worden. Ik baal ervan. Ik rust niet voordat de salonremise is bijgezet in mijn schatkamer.

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw