In de nieuwe Doing The 116-podcast bespreken Joris van de Wier en Jeroen Heijink het wel en wee van het Britse voetbal. Na bijna vier jaar is het weer zover. ‘s Werelds oudste affiche in het interlandvoetbal staat weer op het programma: Engeland – Schotland.

Tijdens het Europees kampioenschap van 2020 nemen Engeland en Schotland het weer tegen elkaar op. Locatie? Wembley, London. De Schotse voetballer Billy Bremner zei ooit over deze confrontatie: “Om eerlijk te zijn, het is de enige wedstrijd die telt.” Beide landen stonden tot nu toe 114 keer tegen over elkaar. De eerste officiële interland werdop 30 november 1872 voor vierduizend toeschouwers gespeeld op Hamilton Crescent in Glasgow.

De heren blikken terug op de geschiedenis van deze interland, zoals bijvoorbeeld de aanloop naar de eerste wedstrijd, die in 0-0 eindigde, en het British Home Championship en de Rouse Cup komen ter sprake. Ook legt Joris de verschillen uit tussen de Engelsen en de Schotten. En voor welke supporters leeft deze wedstrijd het meest?

Daarnaast stipt Jeroen een aantal memorabele wedstrijden aan, zoals de 9-3 in London in 1963. Of de 1-5 op Wembley. waardoor het elftal van Schotland de bijnaam Wembley Wizards kregen. En waarom was Schotland officieus wereldkampioen in 1967? Ook vergeten we uiteraard niet het EK van 1996, waarin Paul Gascoigne en Uri Geller een hoofdrol speelden tijdens de groepswedstrijd tussen de Auld Enemies.

Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom: podcast@staantribune.nl.

Beluister deze podcast nu via Spotify of Apple Podcasts!

Alle podcasts van Staantribune zijn hier te beluisteren.