Sommige stadions zijn een bouwval. Als je daar na afloop naar buiten loopt, ben je blij dat je het nog kunt navertellen. In het verleden ben ik mijn leven vaak niet zeker geweest.

Bij Rapid Boekarest stonden de geulen in het beton. Toen ik daar op de tweede ring naar mijn plek toe liep, had ik het gevoel over een trampoline te dansen. Ieder moment kon de vloer afbreken. Ik hoopte niet dat er gescoord zou worden, want dat zou weleens fatale resonantie kunnen veroorzaken. Er vielen drie doelpunten die middag, maar gelukkig voor de tegenpartij.

Een bijna dood ervaring had ik in België. In 2004 bezocht ik Beveren-Lokeren op Freethiel. Om de een of andere manier zag ik dat als het meest Belgische affiche denkbaar. Bij Beveren speelden op dat moment tien Ivorianen in de basis. Dat moest ik zien. Op mijn zitplaats moest ik bukken voor een tros loshangende, open elektriciteitskabels. Om de paar minuten werd ergens een licht aangedaan en vielen de vonken op mijn schoenen. Het had weinig gescheeld, of ik was hier als houtskool in het harnas gestorven.

Lesotho

In 2008 vinckte ik de hele zuidelijke punt van Afrika. Tijdens mijn tocht door zeven landen deed ik ook Lesotho aan, een onafhankelijke monarchie die geheel door Zuid-Afrika wordt omsloten. Toen ik het nationale stadion betrad, wist ik niet wat ik zag. Op de tribunes en trappen ontbraken her en der relingen, waardoor het bezoeken van een wedstrijd hier een soort Russische roulette was. Aangezien ik de enige was die zich daar druk om maakte, dacht ik dat het aan mij lag.

Sommige stadions zijn een bouwval

Groundhoppers zijn doorgaans onbezorgde mensen, maar zij moeten zich wel realiseren dat niet ieder land over bouwvoorschriften beschikt.

Volgende week vrijdag, 16 april, verschijnt Voetballiefde zonder grenzen van schrijver Hans Douw. Als warmmakertje schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is vanaf nu te bestellen in de Staantribune Webshop. LET OP: alleen VANDAAG nog zonder verzendkosten te pre-orderen. Bespaar € 2,95 en bestel nu!

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw