Lech Poznan speelt zijn thuiswedstrijden in Miejski Poznan. De bloedfanatieke aanhang van de Poolse club, brede baasjes in blote basten, zet het stadion regelmatig in vuur en vlam. Een van de tribunes heeft dan ook de toepasselijke bijnaam: De Boiler.

In 2003 werd Stadion Miejski Poznań flink onder handen genomen. Een nieuwe tribune aan de noordzijde toverde de karakteristieke hoefijzervorm om in een dichte rechthoek. Drie jaar later was de tribune aan de zuidkant aan de beurt. Die wordt ook wel Kocioł (boiler) genoemd, omdat de ultras van Lech Poznań op dit deel van het stadion menig pyrofeestje vieren.

Sting

De renovatie van de twee tribunes verhoogde de capaciteit van het stadion met 17.000 plekken. Toen Poznań een van de speelsteden van het EK 2012 werd, besloot de gemeente om het stadion uit te breiden naar 45.000 zitplaatsen. Enig nadeel: door de steile tribunes – waardoor supporters dicht op het veld zitten – viel weinig zonlicht op de grasmat. Die moest dan ook een paar keer per jaar worden vervangen vanwege de erbarmelijke staat. Sting opende het vernieuwde bouwwerk op 20 september 2010 met een concert uit zijn Symphonicity Tour.

Bulgarian Street

Tussen 1922 en 1934 voetbalde Lech Poznań, destijds sportvereniging Liga Dębiec geheten, op een ondergrond van zand en grind. De grond was eigendom van de familie Wicherkiewicz, die er rogge op had verbouwd voordat de nieuwe huurder er een voetbalveld van maakte. De handgemaakte doelen werden ’s nachts verstopt in een schuur om diefstal te voorkomen. Na twaalf jaar liep het huurcontract af en moest de club een andere thuisbasis zoeken. De familie Wicherkiewicz gebruikte de grond daarna weer voor landbouw.

In 1934 bouwde Liga Dębiec, dat inmiddels was opgegaan in KPW Poznań, een nieuwe thuishaven voor meer dan tienduizend mensen. Eind jaren vijftig was dat te weinig geworden en de capaciteit werd nog eenmaal verhoogd naar 22.000. Voorzitter Pienczak ging op zoek naar een nieuw terrein en liet in 1968 het huidige stadion van Lech Poznań aan de Bulgarian Street bouwen.

Vanwege verouderde machines en een tekort aan grond duurde het maar liefst twaalf jaar voordat het stadion er stond. Om het proces te versnellen werd de bouw van het stadion onderdeel van het spoorwegproject Poznań-Berlijn. In 1980 was het stadion eindelijk klaar. Lech Poznań beleefde gouden tijden in het stadion. Zo won de club zes landstitels, vijf nationale bekers en viermaal de Poolse versie van de Johan Cruijff Schaal. De boiler krijgt het stadion nog altijd warm, zoals tegen FC Utrecht in 2017:

Puzzel

Staantribune-partner Pro-Lion heeft een heuse 3d-puzzel van Miejski gemaakt. De 3d-puzzel is te bestellen op de website van Pro-Lion.