De derde poulewedstrijd. Het is een fenomeen op zich. Een apart wetenschapsgebied. “Bij ons in de studio zit Piet Jansen. Hij is deskundige op het gebied van derde poulewedstrijden. Kunt u ons iets vertellen over dit bijzondere verschijnsel?”

Afgelopen maandag zat ik bij Noord-Macedonië tegen Nederland. Het laatste duel in de groepsfase is de enige wedstrijd op een eindtoernooi die er soms niet meer toe doet. Die wedstrijd vormt dan een eiland van rust en bezinning, die zit ingeklemd tussen de zenuwachtige eerste poulewedstrijden en de hectische knock-outfase. In de ArenA ging het over het 3-4-3, Malen versus Weghorst en de tegenstander in de achtste finale. De uitslag deed er niet toe. De sfeer was ontspannen.

Beslissend

In het verleden was ik vaak getuige van derde poulewedstrijden die beslissend waren. Ik zag Kieft in 1988 voor mijn neus die belangrijke 1-0 in het doel schampen. In 1994 worstelde Oranje zich op het WK in de USA via Marokko de achtste finales in. Het was 46 graden en ik liep een zonnesteek op. Twee jaar later juichte ik opgelucht toen Nederland op Wembley de eer redde tegen Engeland.

Omstanders in mijn vak wilden mij molesteren omdat het 4-1 stond en ze dachten dat ik een ongepaste grap maakte. Feit was dat ik meteen doorhad dat het puntertje van Kluivert van levensbelang was. In 2000 en 2008 waren de derde poulewedstrijden tegen respectievelijk Frankrijk en Roemenië voor de statistieken. Ik zag veel invallers en miste een deel van die wedstrijden, omdat om de haverklap een irritante wave werd ingezet.

EK 2004

De pot in 2004 tegen Letland was juist weer van levensbelang. Ons land won met 3-0 en werd geholpen door Tsjechië, dat op hetzelfde moment Duitsland versloeg. Tijdens die wedstrijd in Braga vergaapte ik mij onophoudelijk aan het adembenemende stadion tussen de rotsen.

De derde poulewedstrijd. Het is de dood of de gladiolen. Of juist een walk in the park. Het is een mooi thema voor een boek. Of een meeslepende serie op Netflix.

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, je kunt de tweede druk pre-orderen in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw