Een voetbalclub runnen is vergelijkbaar met toezicht houden op een veld vol pubers, terwijl je langs de lijn tien zachte ballen in de lucht probeert te houden. Je moet kunnen praten als Brugman en als een psychiater verschillende pijnpunten herkennen. Mijn ambitie is het niet, noch die van de huidige directeur en dus staat FC Dordrecht te koop.

Het bericht in de krant werd opgeleukt met termen als: organisatiestructuren, non-disclosure agreements en ‘Know Your Owner-principes’. Iets met aandelen, mond houden en je geld op een eerlijke manier verdienen. Er wordt dus gezocht naar een betrouwbare en discrete weldoener die een lief klein BVO’tje komt redden uit de klauwen van de teloorgang.

Voetbalromantiek

Mijn club is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die staat te wiebelen op zijn grondvesten. Overnames zijn inmiddels geen wereldnieuws meer, men haalt zijn schouders op en verkondigt dat dit nou eenmaal zo gaat. Het is dat of niks. Voetbalromantiek is bladeren in een album vol vergeelde foto’s, waar je even vergeet dat er na die leuke groepsfoto een enorme ruzie uitbrak. Je maakt de dingen in je geheugen mooier dan ze in werkelijk waren. Dat probeert mijn verstand me ook in te prenten.

Mijn hart huilt daarentegen bittere tranen. Ik zie het meer als een verkering die zijn portemonnee trekt en vanaf nu bepaalt wat we gaan doen en hoe ik eruit moet zien. Ik denk aan Cardiff City, waar de eigenaar de hele club wilde transformeren van blauwe vogels naar rode draken. Stel dat zo’n figuur ons in de smiezen krijgt? Moeten we dan als makke schapen meegaan in de metamorfose? Is het gewoon even wennen aan een team van spelers dat in Dordrecht wordt gedropt, terwijl ze niet eens weten waar Nederland ligt. Kan ik me thuis voelen in een stadion met glimmende ramen in dof beton?

Weldoeners

Op internet zoek ik naar weldoeners. Er zijn best wat mensen die af en toe met geld strooien om zichzelf en anderen beter te laten voelen. Of ze eerlijk en discreet zijn, of van voetbal houden, staat er niet bij vermeld, maar onderwijs, natuurbehoud, cultuur en sociale voorzieningen scoren hoog. Dit biedt perspectief, tenslotte voldoen we aan al deze kenmerken. Bij deze dus de advertentietekst:

Gezocht: weldoener voor onze, op grasland gevestigde beroepsopleiding, waar voetbalcultuur en zorg voor voetballers met krasjes hoog in het vaandel staan. Ben jij de herder die de Schapenkoppen op het droge wil trekken? Ik zie de brieven tegemoet!