Wist je dat er op het Belgische platteland een paardenstal staat die is omgebouwd tot een museum dat volledig is gewijd aan Piet Wagemakers, de overleden componist van het clublied van Top Oss?

Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd.

Bedevaartsoord

De paardenstal is eigendom van Philippe Rutten, een lieve, maar bijna onverstaanbare Vlaming met een prachtige krulsnor. “Piet was als een broer voor me”, vertelt hij over de componist. “Vooral de laatste jaren trokken we veel samen op. We bezochten accordeon-concoursen in Frankrijk, de bakermat van onze muziek. En we praatten veel over het leven.”

“Piet was eigenlijk veel te goed voor ons. Hij kon écht goed spelen. Maar hij vond de sfeer hier prettig en kwam hier graag. Op zijn sterfbed vroeg hij of ik wat van zijn spullen wilde neerzetten, zodat we nog eens aan hem zouden denken. Hij wilde graag nog een tijdje bij ons zijn.”

Philippe hield woord en toverde een van de twee ruimtes in zijn paardenstal in Eksel om tot een soort bedevaartsoord. Bij binnenkomst kijkt de accordeonist je vanuit diverse hoeken aan. Op sommige foto’s speelt hij muziek, op andere poseert hij met een van de vele bands die hij versleet. De rekken zuchten onder de bladmuziek en op de stoel blinkt zijn laatste accordeon.

En dan zijn er nog de cd’s, oorkondes en muziekprijzen. En natuurlijk de honderden beeldjes van accordeonspelers die hij in zijn leven verzamelde. Ook zijn fotoalbums en intieme brieven liet hij na aan zijn vriend.

clublied top oss

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek onder meer bestellen in de Staantribune Webshop!