Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

Van den Berg ontmoette voor zijn boek honderden bijzondere mensen. Bijvoorbeeld de 91-jarige Lily de Vos, die in haar seniorenflat het clublied van NEC voor hem zong:

Daar aan de boorden van de Waal, ligt de oude Keizerstad, die door de eeuwen heen de taal, des Keizers nooit vergat

In 1966, een halve eeuw voor zijn bezoek, zong Lily het NEC-clublied voor het eerst.

Clublied NEC

Engel Schepers

De tekst van het lied werd kort daarvoor geschreven door voormalig doelman Engel Schepers. De keeper was destijds al gestopt met voetballen, maar stond nog altijd in hoog aanzien binnen de club. Door zijn vrijwilligerswerk, maar vooral omdat hij onderdeel was geweest van de gouden generatie die rondom de Tweede Wereldoorlog enkele hoofd- prijzen pakte met NEC.

Hij was erbij toen NEC in 1941 als eerste club uit Oost-Nederland beslag legde op de prestigieuze Zilveren Bal en hij stond ook regelmatig onder de lat toen NEC na de bevrijding kampioen werd van de Afdeling-Oost.

Naast keepen, kon de doelman ook aardig schrijven. Toen zijn club in de jaren zestig opnieuw de weg omhoog wist te vinden, schreef de doelman een trots en strijdbaar gedicht, dat we nu kennen als het clublied van NEC:

Weer trekken wij ten strijde
voor ons rood, zwart en groen,
vechten te allen tijde
N.E.C. wordt kampioen!
Vechten te allen tijde
N.E.C. wordt kampioen!

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek alleen VANDAAG (dinsdag 26 september) zonder verzendkosten bestellen, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt vanavond (dinsdag 26 september) gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
(Aanmelden is niet meer nodig)