Hoewel Diego Maradona een skybox in La Bombonera had, was Boca Juniors niet zijn jeugdliefde. Argentinos Juniors is de club waar El Diez werd opgeleid.

Maradona noemde Argentinos Juniors niet voor niets “zijn thuis”. “Iedere keer als ik de naam van het stadion hoor, krijg ik kippenvel.” Het zijn de woorden van Maradona over de club waarvoor hij van zijn achtste tot zijn twintigste speelde. Tegenwoordig zou een megatalent nooit zo lang bij een kleine club als Argentinos Juniors blijven. Sterker nog, hij zou waarschijnlijk niet eens het eerste elftal halen.

In de jaren negentig werd Juan Román Riquelme, die werd gezien als de nieuwe Maradona, al op zijn zestiende weggeroofd door Boca Juniors uit de jeugdopleiding van Argentinos Juniors. Datzelfde was ook met El Diez gebeurd als hij twintig jaar later was geboren.

Diego Maradona Argentinos Juniors

Sloppenwijk

Er zijn een paar redenen waarom Maradona zo lang bleef. Allereerst had hij het goed naar zijn zin bij Argentinos Juniors. Hij had een mooi contract en de club regelde een huis voor hem en zijn familie, die tot dat moment in een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires woonde. Naar een buitenlandse club kon hij niet, want spelers mochten van de militaire junta het land niet verlaten in verband met het WK in 1978. De meeste Argentijnse clubs hadden weinig geld, dus financieel gezien was het voor Maradona geen noodzaak om te vertrekken.

Argentinos Juniors streelde het ego van Diego ook regelmatig. Hij was het grote talent dat een speciale behandeling kreeg. Vanaf zijn twaalfde waren de trucjes van Maradona tijdens de rust een attractie. Hij voelde zich gewaardeerd bij de club en dat speelde ook mee om te blijven.

Daarnaast paste Argentinos Juniors ook goed bij Maradona. Het is een relatief kleine club uit Buenos Aires, die altijd de underdog was tegen de grootmachten van de stad. Een beetje zoals Maradona zelf. De club werd in 1904 opgericht door socialisten en anarchisten, en vanwege deze oorsprong draagt het team nog altijd een rood shirt. Het is een vereniging die diep in het DNA van de buurt La Paternal zit verweven. Een echte barrioclub (buurtclub), die die regelmatig pendelt tussen de twee hoogste divisies.

Jeugdopleiding

Argentinos Juniors stond vóór en tijdens de tijd van Maradona bij de club niet bekend om de successen, maar wel om zijn goede jeugdopleiding. Behalve Maradona en de eerdergenoemde Riquelme zijn ook spelers als Fernando Redondo, Esteban Cambiasso, Juan Pablo Sorín en Fabricio Coloccini afkomstig van de club uit La Paternal. De focus op de jeugd is dé manier om te overleven tussen alle grote clubs uit Buenos Aires.

Meer over Maradona en Argentinos Juniors lees je in Staantribune #33, te bestellen in onze webshop.

Wil je nóg meer weten over Argentijns voetbal, lees dan het boek Voetbalstad Buenos Aires van Joris van de Wier. Nog meer schitterende beelden van voetbal in Argentinië vind je in het fotoboek Football Passion Buenos Aires, in Nederland alleen te bestellen in de Staantribune Webshop.