Afgelopen weekend promoveerde Royale Union Saint-Gilloise naar het hoogste Belgische niveau, na een verblijf van 48 seizoenen in de lagere divisies. Daarmee wordt de Eerste Klasse A verrijkt met een prachtige en sympathieke club.

Een club ook die speelt in een van de mooiste stadions van Europa: het Stade Joseph Marien. Een sfeerbeeld van de traditieclub en zijn onderkomen, aan de hand van enkele fotoreportages van Marco Magielse.

Overwoekerde kassahokjes

26 november 2013: Mijn eerste bezoek aan Union Saint-Gilloise, dat destijds in de middenmoot van de derde klasse bivakkeerde. Alles stond open en er was niemand te zien. Dat komen we vaker tegen in België. De majestueuze hoofdtribune, overwoekerde kassahokjes en geschilderde letters boven de ingangen. Plekken als deze zijn er niet veel meer, dat besef kwam al snel.

22 februari 2015: Union – Hasselt 1-0. Een heerlijke oldskool voetbalmiddag in Brussel. Anthony Sadin, de bebaarde hipsterkeeper gaat zijn elftal voor in de samenzang met de supporters.

3 februari 2016: Union – Lierse SK (RIP) 3-0. Een avondwedstrijd in Stade Joseph Marien. Spookachtige berken staan op de oude staantribunes achter het doel.

Verbouwing

27 augustus 2016: Er zijn plannen om het stadion aan te pakken. Daarvoor worden de bomen en andere begroeiing weggehaald achter de doelen en komen de oude staantribunes tijdelijk bloot te liggen. Het levert een uniek beeld op van afgebrokkelde terracing wankele betonnen crush barriers.

17 mei 2017: Union is zo’n club die je kunt blijven bezoeken, je komt altijd met andere foto’s thuis. Een serietje rondom de hoofdtribune bijvoorbeeld.

19 november 2018: De verbouwing is zo goed als afgerond en het blijkt dat men het met gevoel heeft gedaan. Natuurlijk hadden de diehards het liefst gezien dat de oude staantribunes volledig in ere waren hersteld, maar deze oplossing mag er ook zijn. De lijnen van de oude ‘tribunes populaires’ worden gevolgd en zo ontstaat er een stadion met nieuwe elementen, waar de oude sfeer gehandhaafd blijft. Chapeau.

De promotie is natuurlijk reden voor groot feest in Sint-Gillis. En terecht. Na 48 jaar terugkeren, is historisch te noemen. Laten we hopen dat de Belgische bond begrijpt dat Union in het Joseph Marien thuishoort en niet teveel gekke veranderingen aan het stadion gaat eisen.