FC Utrecht presteert in het seizoen 1995-1996 dramatisch. De club eindigt nipt op de vijftiende plek, slechts een punt van de nummer zestien. Dat Utrecht niet aan de nacompetitie hoeft deel te nemen (of erger),  is voor een belangrijk deel aan één man te danken: Hans Visser.

Al vindt de huidige assistent-trainer van NAC zelf dat het grotendeels aan de fanatieke Utrechtse aanhang ligt. “Bij de meeste clubs laten mensen het afweten als je onderaan staat, maar bij Utrecht waren de supporters er echt op de momenten dat we het nodig hadden. Zij gaven ons extra kracht.”

Met de ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit van trainer Simon Kistemaker moet Utrecht dat seizoen in de middenmoot van de eredivisie meedraaien. Het loopt echter anders. Kistemaker krijgt het elftal niet aan de praat en Utrecht wint slechts tweemaal in achttien wedstrijden. Toch is de trainer mateloos populair bij het publiek en geniet hij het vertrouwen van de spelers.

FC Utrecht '95-'96: Simon Kistemaker

FC Utrecht 1995-1996: Simon Kistemaker

Maar voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Ajax tekent Kistemaker zijn doodvonnis. In een interview dat live op tv is, opent hij de aanval op het Utrecht-bestuur. “Ik had net zo goed een handgranaat in de bestuurskamer kunnen gooien”, zegt de IJmuidenaar er later over. Na de 3-0 verloren wedstrijd tegen de Amsterdammers gaat het niet zozeer over het vertoonde spel, maar over het televisieoptreden van Kistemaker. Het bestuur is er niet van gediend en een paar dagen later kan de coach zijn biezen pakken.

Hoofd scouting Nol de Ruiter neemt in de winterstop kort de trainingen over, waarna de bij Vitesse weggestuurde Ronald Spelbos wordt aangesteld. Ook onder leiding van de geboren Utrechter bungelt het team in de onderste regionen. Het besef van degradatie begint steeds meer door te dringen bij spelers en supporters. De wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Go Ahead Eagles op 9 april 1996 is daarom van cruciaal belang. Het blijft lang 0-0, totdat Hans Visser, diep in blessuretijd, opstaat.

Meer over de doelpunten van Hans Visser voor FC Utrecht in de rubriek De Goal, in Staantribune nummer 36, te bestellen in de Staantribune Webshop.

Staantribune #36 De Goal

Foto’s: Pro Shots/Voetbal International