Als je de voorgeschiedenis van KFC Uerdingen niet kent, val je van verbazing van de imposante tribunes van het Grotenburg Stadion af. De club uit Krefeld speelt tegenwoordig op het derde niveau van Duitsland. Maar het stadion herinnert nog altijd aan de glorietijden in de jaren tachtig.

De Marken van pillenfabrikant Bayer zorgden ervoor dat Bayer Uerdingen, zoals de club toen heette, destijds de Duitse beker won, als derde eindigde in de Bundesliga en de halve finale van de Europa Cup II speelde. En passant bouwde men 35 jaar geleden ook maar gelijk een splinternieuw stadion. Daarbij werd rekening gehouden met het bouwen van een tweede ring. Het grote geld luidde echter ook de teloorgang van de club in. Het Grotenburg Stadion is de stille en imposante getuige van de succesvolste én donkerste periode van KFC Uerdingen.

In het seizoen 1998-1999 maakte ik voor het eerst kennis met het stadion. In de groteske betonnen kolos speelde KFC Uerdingen haar laatste thuiswedstrijd van dat seizoen tegen FC Sankt Pauli. Zo’n 8.500 toeschouwers bevolkten de tribune en ik was onbewust getuige van het begin van de teloorgang van de club uit Krefeld. Uerdingen degradeerde dat seizoen naar de Regionalliga, om enige jaren later te belanden in de krochten van het Duitse voetbal.

Te groot

Ik was meteen onder de indruk met het stadion, dat overduidelijk is gebouwd voor successen in de 1. Bundesliga. Het is een onwerkelijk schouwspel: aan de lange zijdes staan twee hoge en degelijke zittribunes. Achter een van de doelen staat een staantribune waar dertig jaar geleden 12.000 mensen op stonden. De grote en imposante stadionlampen geven een extra sfeer aan het stadion.

Het stadion is in haar huidige vorm veel te groot voor de gemiddeld 1.400 trouwe supporters die KFC Uerdingen tegenwoordig nog trekt. De club en de stad Krefeld hebben noodgedwongen diverse tribunedelen moeten afsluiten, omdat er geen geld is om de onderhoudskosten op te hoesten. Afgelopen jaren zijn er plannen gesmeed om het stadion (deels) te renoveren. Vanwege die renovaties speelt de club sinds 2018-2019 haar wedstrijden in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf, waar de ploeg ook komend seizoen zijn thuiswedstrijden zal spelen.