Aberdeen schreef op op 11 mei 1983 voetbalgeschiedenis door in het Zweedse Göteborg de Europa Cup voor Bekerwinnaars te winnen in een finale tegen Real Madrid (2-1). In Staantribune nummer 51 een uitgebreid verhaal over de Gothenburg Greats.
Sindsdien won geen enkele Schotse club meer een Europese prijs, en geen club won nog een Europese finale van Real Madrid. Twee wetenswaardigheden die gedurende ons verblijf in de Granite City bijna komisch vaak opgerakeld worden.
Bikkelhard Aberdeen
De toenmalige selectie van Aberdeen, onder leiding van coach Alex Ferguson, had de naam bikkelhard te zijn. “Jean-Marie Pfaff heeft eens gezegd dat hij al in de spelerstunnel doorhad dat het een moeilijke wedstrijd ging worden”, vertelt oud-middenvelder Gordon Strachan over de kwartfinale tegen Bayern München. “Hij keek ons eens goed aan en zag dat we stuk voor stuk geen tanden hadden.”
Maar het bikkelharde collectief is in het bezit van een piepklein hartje. Steeds als de naam van Neale Cooper valt, beginnen de Gothenburg Greats, zoals ze sinds 1983 door het leven gaan, te huilen. Cooper, een buitenspeler, is de enige van het gezelschap spelers die niet meer leeft. Hij overleed in 2018 en het verdriet is nog vers.
Alex McLeish
“Fucking hell”, flapt Alex McLeish eruit voordat hij breekt bij het praten over zijn voetbalvriend. Het is ontroerend hoe McLeish, als speler bepaald geen doetje en als manager gewend aan werken onder enorme druk, zo geëmotioneerd raakt. Over een stoel hangt een shirt van Aberdeen met Coopers naam en rugnummer 4.
Het regent verhalen. Niet alleen van de finale in Göteborg, maar ook van de eerdere rondes. De eerste bestemming, het Zwitserse Sion, was zo mooi dat de anders nooit complimenteuze Ferguson niet op kon houden over het uitzicht. Knox vertelt over de mandekker van het Poolse regime, die hem overal volgde toen Aberdeen tegen Lech Poznań speelde. Mark McGhee begint over de armoede in Albanië, destijds een communistische dictatuur.
Kwartfinales tegen Bayern
Buiten de finale maakten vooral de kwartfinales tegen Bayern indruk. In Duitsland zijn ze aanvankelijk niet zo onder de indruk van Aberdeen. “Schotse ploegen zijn niet meer goed, zodra ze hun land verlaten. Technisch zijn ze minder dan Arminia Bielefeld”, schampert Franz Beckenbauer vooraf. Ferguson lacht in zijn vuistje, hij weet wat zijn ploeg kan aanrichten.
Lees het hele verhaal in Staantribune nummer 51, die geheel over Schotland gaat, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop.
Foto’s: Pro Shots