Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

Over veel mensen die Van den Berg heeft gesproken, zou hij een biografie kunnen schrijven. Bijvoorbeeld over Bert Tinge. De gepensioneerde zanger bezong in het verleden zowel FC Groningen als sc Heerenveen (en daarvóór schreef hij trouwens een beroemde lofzang op Ajax).

Groningen mijn club, Heerenveen mijn jeugdliefde

“FC Groningen is mijn club, maar Heerenveen is altijd een jeugdliefde gebleven”, legt hij uit in Uit Volle Borst. “Tot de jaren negentig hoefde je ook niet te kiezen. FC Groningen was dé club van het noorden. Die speelde bijna altijd Eredivisie, terwijl Heerenveen pas vanaf de jaren negentig een vaste club op het hoogste niveau werd. Ze speelden bijna nooit tegen elkaar.”

In 2015 werd het alsnog een dingetje. Ditmaal bereikte niet Heerenveen, maar FC Groningen de eindstrijd van de KNVB Beker. Beide clubs speelden al jaren op het hoogste niveau en aan de vooravond van de finale vroegen enkele Groningen-supporters zich af of het niet raar was dat hun clublied door een Fries was geschreven. RTV Noord gooide wat olie op het vuur door supporters in een internet-poll te vragen naar hun favoriete FC Groningen-lied.

Dingetje

“Ik werd op mijn vakantieadres gebeld om uitleg te geven”, blikt Bert Tinge terug. “Ik geloof dat ik op het Griekse eiland Kos was, toen ik werd gebeld door een journalist. Ik zag de bui al hangen, want op sociale media kreeg ik van alles naar mijn hoofd. Dat was behoorlijk pittig, maar mijn zoon zei dat het over zou waaien.”

Zijn zoon kreeg gelijk. Want toen FC Groningen de bekerfinale een paar dagen later won, hield niemand zich meer bezig met de herkomst van het clublied.

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met morgen (26 september) zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt morgen, dinsdag 26 september, gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur