“Hey Joris, ga je mee naar Leverkusen?” tettert Wibi enthousiast door de telefoon. Bayer Leverkusen zegt mij niet veel, maar een groundhop over de grens is altijd mooi. Vooral als de thuisploeg ook nog eens de derby tegen 1. FC Köln speelt, dus ik zeg volmondig ja.

Meer dan twintig jaar geleden was ik al eens tijdens een groundhop bij Bayer Leverkusen. Het stadion vond ik destijds vrij saai en de groene stoeltjes ronduit lelijk, omdat het geen clubkleur is. Maar ik weet dat het verbouwd is en ben wel benieuwd hoe het er tegenwoordig uitziet. Met name het dak schijnt heel bijzonder te zijn.

Voetbalreizen.com

Het is overigens niet zomaar een vincktrip, we zijn uitgenodigd door Voetbalreizen.com. Helaas blijkt Voetbalreizen.com geen polo’s te hebben waarop de naam Voetbalreizen.com op de kraag staat. We waren namelijk graag full Co Stompé gegaan.

Zonder onze polo’s lopen we door Leverkusen. Dat is geen stad waar je de vrouw mee naartoe neemt. Gelukkig vinden we op weg naar het stadion een mooie kroeg: Brauhaus Janes. Het interieur ziet eruit alsof er sinds 1973 niets meer aan is gedaan en dat past in ons straatje. Er hangen vergeelde foto’s van Bayer Leverkusen in de kneipe en is er een kastje waarin dingen uit de glorietijd rondom de millenniumwisseling staan. Na een paar biertjes is het tijd om naar het stadion te gaan.

Rondleiding

Een onderdeel van het programma is een rondleiding door het stadion voor de wedstrijd. We krijgen een technisch verhaal over het dak, waarbij Wibi kijkt alsof hij water ziet branden. Hij blijft minutenlang als een vis met open mond kijken naar de kabels die ervoor zorgen dat de overkapping blijft hangen.

Na de rondleiding staat de dubbele agenda van deze trip op het programma: stadionvoer. We hebben de tip gehad naar een grillkraam onder de snelweg naast het stadion te gaan. Daar testen we braadworsten, curryworsten, frikadellen en de nackensteak. Tonnetjerond rollen we naar het stadion.

Stadionvoer

Buiten is er even verwarring. Het lijkt erop dat we in het uitvak zitten, maar eenmaal binnen blijkt dat we naast de Kölner te zitten. Die maken een bak herrie en we krijgen een tsunami aan middelvingers te zien als we het stadion inlopen. Niet dat het ons veel doet, want we zijn weer stadionvoer aan het testen. Conclusie: buiten het stadion is het beter.

De ultras van Bayer Leverkusen zitten bij deze groundhop tegenover ons. Heel hoog staan die niet in aanzien bij onze oosterburen, maar het zijn wel de oudste ultras van Duitsland. In 1994 hadden ze een grote pyroactie tegen Parma en dat maakte indruk. Veel clubs namen de ultracultuur over en de reactieve sfeer werd de jaren erop vervangen door een georganiseerde sfeer in de Duitse stadions.

Rivalen

Terwijl Wibi zowat de hele wedstrijd verwonderd naar het dak kijkt, zie ik Bayer Leverkusen de rivaal makkelijk oprollen. Uiteindelijk heeft Köln nog geluk dat het slechts 3-0 blijft. De Kölner moeten na afloop in het kader van een gezellige Duitse traditie op het matje komen bij hun supporters en worden verrot gescholden. Het blijft een vreemd fenomeen.

Bij Bayer Leverkusen hoeven de spelers niet voor dit lot te vrezen. Ze worden luid toegezongen door de ultras, mannen in spijkerjasjes en vrouwen met jaren tachtigwinkelcentrumkapsels. Het is een groot feest, want Bayer Leverkusen blijft koploper en wie weet, wint het voor het eerst in haar geschiedenis de Bundesliga.

Korting

Wil je ook een keer naar een thuiswedstrijd van Leverkusen? Met de volgende code krijg je 10% korting op tickets en busreizen: Staantribune10
De code is geldig tot 31-12-2023 voor reizen voor het gehele seizoen via Voetbalreizen.com.

Meer over deze groundhop in een aflevering van de Staantribune Podcast!