Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd. Zo verzon zanger Jack van Raamsdonk het clublied van FC Den Bosch al poepend op de wc.

Om het actueel te houden, stopte Jack geen namen van spelers of trainers in het lied. De naam ‘D’n Blauwe’ komt wel voor in de tekst (Het tromgeroffel van D’n Blauwe zurregt veur de sfeer”). Vrijwel iedere Bosschenaar kent deze supporter, die eigenlijk Joop Meulenberg heet. Jarenlang bezocht hij alle uit- en thuiswedstrijden van FC Den Bosch met een trommel en daarmee gold hij als een van de sfeermakers.

Jopie d’n Blauwe de hooligan

Buiten Den Bosch kennen ze Jopie d’n Blauwe vooral als hooligan. In 1981 rende de destijds 23-jarige voetbalfan het veld op tijdens FC Den Bosch – SC Amersfoort. Met een karatetrap trapte hij de rechtsbuiten van de tegenstander bewusteloos. Vervolgens werd hij door de spelers van Amersfoort zelf in elkaar geslagen.

Naast een gescheurde heup en een paar gebroken ribben hield Jopie er een levenslang schuldgevoel aan over, dat pas wegebde toen de club inging op zijn aanbod om zich in te zetten als vrijwilliger. Hij poetste alle stoeltjes van de eretribune en werkte een paar jaar als parkeerwachter voor de club.

Clublied FC Den Bosch

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek onder meer bestellen in de Staantribune Webshop!