Liverpool FC speelde vandaag in 1892 – 130 jaar geleden – de eerste wedstrijd op Anfield. De Reds wonnen een vriendschappelijke wedstrijd tegen Rotherham Town met 7-1. De eerste bespeler van Anfield was echter niet Liverpool, maar stadsgenoot Everton. Maar na een conflict met voorzitter John Houlding verhuisde Everton naar Goodison Park in de wijk Walton.

John Houlding, een rijke bierbrouwer, is ook de oprichter van Liverpool FC. Hij was een belangrijke politicus in Liverpool en lid van de Tories. Daarnaast was hij lid van de Oranjeorde, een protestantse organisatie die graag door katholieke wijken marcheert, en de vrijmetselaars. Houlding was ontzettend machtig in Liverpool en zou in 1897 burgemeester van de stad worden.

Houlding

In 1885 raakte hij betrokken bij Everton, toen de club hem om hulp vroeg. John Orrell, een andere bierbrouwer, wilde namelijk dat de Toffees vertrokken van Anfield (dat het sinds een jaar huurde), zodat hij op het land kon bouwen. Het verzoek van het bestuur van Everton aan Houlding was of hij het land niet kon kopen voor hen, want de club zou anders dakloos worden en dan was het einde verhaal geweest. Orrell wilde zesduizend pond hebben voor Anfield, een bedrag dat de Toffees onmogelijk konden betalen. Houlding was een voetbalfan en besloot Everton te helpen.

Ook maakte hij een afspraak met de club dat het maar honderd pond huur per jaar hoefde te betalen in plaats van het marktconforme bedrag van 240 pond. Zodra Everton genoeg inkomen zou hebben, zou het huurbedrag omhoog gaan. Een klein stuk van Anfield bleef in handen van John Orrell, maar dat was geen probleem. Jaarlijks deed Houlding een donatie aan een lokaal ziekenhuis uit naam van Orrell. In ruil daarvoor hoefde Everton geen huur te betalen voor dat stuk land.

Een perfecte deal op het eerste gezicht. Het hoofdkantoor van Everton verhuisde van The Queen’s Head naar The Sandon, een pub van Houlding die niet ver van Anfield lag. Daar kleedden de spelers van Everton zich ook om voor hun wedstrijden. De Toffees waren in 1888 een van de oprichters van de Football League en hadden de hoogste toeschouwersaantallen van het land. Everton kon al snel de huursom van 240 pond gaan betalen. In 1891 werden de Toffees op Anfield kampioen en Houlding, die ondertussen president van de club was geworden, had grootste plannen. Hij stelde voor dat de club Anfield van hem kocht en een wieler- en atletiekbaan rondom het veld zou aanleggen. Zodoende zou Everton het hele jaar door inkomsten hebben.

Gebroken vrede

De andere bestuursleden weigerden. Zij vonden het wel fijn zo. Houlding was minder tevreden en verhoogde de huur naar 250 pond. Geen hoog bedrag, maar hij stopte ook met de donaties uit de naam van Orrell, die daarop honderd pond huur ging vragen aan Everton. De 350 pond was wel veel voor de Toffees, die vroegen of Houlding zijn huurprijs niet omlaag kon gooien. Die weigerde natuurlijk. De lieve vrede was daarmee verbroken. Eigenlijk moesten Houlding en een aantal bestuursleden elkaar vanaf het begin af aan al niet. Houlding was een bierbrouwer en lid van de conservatieve partij, terwijl veel van de andere bestuursleden diepgelovige geheelonthouders waren en lid van de Liberal Party. Dat het hoofdkantoor van de club in een pub was, verafschuwden ze dan ook.

Houlding op zijn beurt vond de geheelonthouders maar een stel saaineuzen, maar doordat ze elkaar nodig hadden was er jarenlang een wapenstilstand. Door het conflict over het stadion barstte de bom. In januari 1892 legde Houlding snel de naam Everton Football Club and Athletic Ground Company Ltd. vast. Bestuurslid George Mahon klaagde bij de FA over die actie en kreeg gelijk. Houlding mocht de naam Everton niet claimen. Mahon organiseerde in maart een speciale vergadering voor de leden en Houlding werd afgezet als president. Als tegenzet besloot Houlding het huurcontract met Everton niet te verlengen en had de club na de zomer ineens geen stadion meer.

Goodison Road

Maar Mahon slaagde er in om een stuk land aan Goodison Road te huren, waar Everton kon gaan spelen. Houlding had ineens wel een stadion maar geen bespeler. Daarop besloot hij in The Sandon een nieuwe club op te richten: Liverpool Association Football Club, en een rivaliteit was geboren. Houlding had een stadion, een club, tenues (die Everton had achtergelaten, blauw en wit dus) en stelde de Schot John McKenna aan als manager. Het enige dat ontbrak waren spelers.

McKenna haalde die allemaal uit Schotland en dat leverde Liverpool de bijnaam Team of the Macs op. Houlding probeerde zijn club meteen in de Football League te krijgen, maar dat werd geweigerd. Liverpool moest beginnen in de Lancashire League waar de eerste wedstrijd op Anfield werd gewonnen. Tweehonderd man kwamen naar Anfield om de nieuwe club te zien. Liverpool was veel te goed voor de rest van de teams en succes trekt mensen. Aan het eind van het seizoen had Liverpool al tweeduizend supporters.

Senior Cup

De titel werd simpel gewonnen, maar daar ging het eigenlijk niet om. Liverpool had namelijk de finale van de Liverpool Senior Cup gehaald, destijds echt een hoofdprijs. En uitgerekend Everton was de tegenstander. De wedstrijd werd gespeeld in het stadion van Bootle, op dat moment nog de tweede club van Merseyside, en het was stijf uitverkocht. Evertonians, Liverpudlians en sensatiezoekers, iedereen wilde erbij zijn. Liverpool won de finale met 1-0.

Meteen na de wedstrijd diende het bestuur van Everton, waar George Mahon president was geworden, een officiële klacht in en eiste dat de wedstrijd over werd gespeeld. Daardoor kreeg Liverpool de trofee niet meteen na de wedstrijd uitgereikt, maar pas later nadat het rare verzoek van Everton was verworpen. Ondertussen deed Liverpool een nieuwe poging om in de Football League te komen en ditmaal werd het wel toegelaten. Het was de bobo’s wel duidelijk dat deze nieuwe club een aanwinst was. Dat bleek, want Liverpool werd meteen kampioen in de tweede divisie. Twee jaar na de splitsing zou Everton dus weer op Anfield spelen. Ditmaal niet als thuisploeg, maar als de grote vijand.

Voetbalstad Liverpool

Dit is een fragment uit Voetbalstad Liverpool van Joris van de Wier, te bestellen in de Staantribune Webshop. NB: bijna uitverkocht!

Foto header: Pro Shots/Action Images