“Papa, is dit nou die speler waar jij het over had, die ooit meteen na de aftrap scoorde?” vroeg een jongen vrijdagavond voor de thuiswedstrijd van NAC tegen ADO Den Haag aan zijn vader. “Ja, dat is nou Koos Waslander, de man die ooit na acht seconden scoorde voor NAC. Dat waren nog eens tijden, jongen. De meeste spelers kwamen hier uit de buurt en allemaal toonden ze NOAD (Nooit Opgeven, Altijd Doorzetten, red.). Wel iets anders dan wat er nu op het veld staat…”

Afgelopen vrijdag stond, naast de wedstrijd tussen de nummers 13 en 14 van de Keuken Kampioen Divisie, ook de presentatie van Staantribune #44 op het programma in het Rat Verlegh Stadion. Jaarlijks besteedt Staantribune een editie voor een gedeelte aan een Nederlandse club. Dit jaar viel de keuze op NAC Breda, dat in 2022 maar liefst 110 jaar bestaat. Na de oprichting op 19 september 1912 waren er hoogtepunten, zoals het kampioenschap van 1921 en de bekerwinst tegen NEC in 1973, maar helaas nog veel meer dieptepunten, zoals degradaties, bijna-faillissementen en vele foute keuzes in het verleden, waardoor er in Breda weinig sprake was van beleid, aldus de supporters zelf.

Koos Waslander

Laurent Appels nodigde een Staantribune-delegatie uit in zijn skybox, getiteld Cafetaria Den Heuvel. Een box vol met NAC- supporters, voornamelijk uit Gilze (dorp tussen Breda en Tilburg), en voetbalrelikwieën, zoals foto’s van hoogtepunten uit de NAC-historie, waaronder eentje van een juichende Mister NAC Ton Lokhoff, en shirts van Pierre van Hooijdonk van het EK in 2000 en een fraaie witte met geel-rode horizontale baan van Fort Laurerdale Strikers, gedragen door clubicoon Koos Waslander, die ook aanwezig was in de skybox. Rooie Koos is niet zozeer bekend om de doelpunten die hij in zijn carrière heeft gemaakt, maar natuurlijk vooral door die ene goal op 20 maart 1982 in het Oosterenkstadion in Zwolle.

Na de wedstrijd (die in een teleurstellende 1-2 eindigde) voor de gasten uit Den Haag, riep NAC-supporter en Staantribune-medewerker Hugo Stam onder anderen Peter Daalmans naar voren. De voorzitter van het NAC Museum toonde een NAC-shirt uit 1981, dat ook aan bod komt in het magazine. Volgens Daalmans is het nog altijd een raadsel waarom NAC eigenlijk in het geel-zwart speelt.

De Afbeelding

Hierna was het de beurt aan Marco Magielse, huisfotograaf voor Staantribune en groot NAC-fan, die verschillende fraaie foto’s uit de tijd van de Beatrixstraat toonde.

De Man van Acht Seconden omschreef zijn beroemde doelpunt, zoals hij ook in het jongste magazine deed. Waslander hield jarenlang vol dat de bal over Piet Schrijvers ging, maar het bleek Zwolle-doelman Bert van Geffen. “Ach, ja, voor het verhaal was het mooier om te zeggen dat ik Piet Schrijvers passeerde”, grapte Waslander, die niet de skybox kon verlaten zonder zijn opinie te geven over het huidige NAC (“Een verschrikking zonder enige beleving en kwaliteit”) en een signeersessie van het magazine voor de aanwezigen in de box. Ondanks het teleurstellende duel toch een mooi Avondje NAC. “Wedstrijd was kut. Daarna was het leuk. Hup NAC, hup Staantribune!” zoals een van de aanwezigen het om 01.27 uur kort en bondig omschreef.

Onze dank gaat uit naar Peter Daalmans van het NAC Museum, meesterfotograaf Marco Magielse, Rooie Koos en Laurent Appels voor de hartelijke ontvangst!

En Staantribune #44 is natuurlijk (na) te bestellen in onze webshop!