“Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen en hoe doe je dat beter dan met een queeste? Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken”aldus Joris van de Wier. Hij startte zijn Road to Wembley in Whickham. De zeventiende stop voor zijn boek over zijn queeste, getiteld Van Whickham naar Wembley: Buxton.

“The Cup ties stir the blood of the footballer as no other competition does. When the first half of the season has come and gone and dark December drags its weary way, there is a beacon light ahead that fills the enthusiast with hope and joy. That light is the Cup. The winter of our discontent is made glorious summer by the dawning of the Cup ties. It is safe to say that no single event in history causes more popular enthusiasm than the simple struggle for the Blue Ribbon of the football world.”

Uit: Association Football and The Men Who Made It – Alfred Gibson en William Pickford, 1906.

Buxton - Morecambe

Ondanks het feit dat de competitie tegenwoordig belangrijker is dan de FA Cup, heeft het bekertoernooi nog altijd een bepaalde magie. Vooral voor de non-League-clubs die de Second Round Proper bereiken. Eén overwinning en ze doen mee met de loting waar ook Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United en Tottenham Hotspur aan meedoen. Een loting tegen een club van de zogenaamde Top Six kan alles veranderen, zoals Marine heeft bewezen.

Dromen over Leagueclubs

Buxton uit de zevende divisie droomt daar ook van. De wedstrijd tegen Morecambe is de derde keer in 144 jaar dat de Bucks tegen een Leagueclub spelen. Vandaag winnen en ze doen mee aan de loting met de grote jongens. Een paar dagen later werd balletje 48, dat voor de wedstrijd al aan de winnaar van Buxton – Morecambe was gekoppeld, vlak na Tottenham Hotspur uit de bak getrokken. Een uitwedstrijd tegen Spurs had de begroting voor Buxton voor de komende vijf jaar gedekt.

Het mocht niet zo zijn. Buxton verloor nipt met 0-1 en dat is al erg knap tegen Morecambe dat vier divisies hoger speelt. De Bucks kregen zelfs nog enkele kansen. Maar het was niet de wedstrijd waar iedereen het naderhand over had. Het leek namelijk wel Ice Station Zebra in Buxton.

Het was ijskoud in de hoogstgelegen ground van Engeland en de combinatie van regen, natte sneeuw en snijdende wind maakte het allemaal heel onaangenaam. Vooral de mensen die op de onoverdekte plekken stonden. Na afloop moesten de meeste supporters met een pikhouweel van de staantribunes worden gebikt, maar het is een wedstrijd die niemand die erbij was ooit zal vergeten door de bizarre weersomstandigheden.

Meer over Joris’ Road to Wembley in zijn nieuwe boek Van Whickham naar Wembley, te bestellen in de Staantribune Webshop!