Meer dan 1.500 dagen – 1.547 om precies te zijn – had Bury FC geen officiële thuiswedstrijd op Gigg Lane gespeeld. De club leek dood en begraven, maar stond op uit de dood. Zaterdag was het zover en speelden de Shakers weer een competitiewedstrijd op Gigg Lane. Het werd een emotionele middag.

Door de speakers schalt I Am The Ressurection van The Stone Roses als de elftallen van Bury FC en Glossop North End het veld oplopen. Een betere keuze had de dj niet kunnen maken. Het publiek staat op de banken en hier en daar pinkt iemand een traantje weg. Na meer dan vier jaar hebben de supporters hun club terug en dat willen ze weten ook.

Voor dit bijzondere duel zijn vandaag maar liefst 5.451 supporters naar Gigg Lane gekomen, veel meer dan in de tijd dat de Shakers nog in het profvoetbal zaten. Iedereen voelt wel aan dat er historie geschreven gaat worden, al is de uitslag irrelevant. Dat de Shakers weer in hun eigen stadion – waar Bury in 1885 voor het eerst speelde – mag voetballen, leek de afgelopen bij momenten een onrealistische droom.

North West Counties League Premier Division

Bury FC – Glossop North End is een wedstrijd in de North West Counties League Premier Division, het negende niveau van Engeland. De competitieleider heeft bewust voor deze tegenstander gekozen, want Glossop North End is samen met Bury de enige club in deze competitie die ooit op het hoogste niveau speelde.

Sterker nog, in 1899-1900 was Bury FC – Glossop North End een affiche in de topdivisie. De twee clubs streden toen tegen clubs als Liverpool, Everton, Manchester City en Aston Villa. Dit seizoen dragen de tegenstanders namen als West Didsbury & Chorlton, Skelmersdale United, Squires Gate en Charnock Richard.

Een berg aan schulden

Dat laatste maakt geen Shaker iets uit. In 2019 leek het over te zijn voor Bury FC. De club werd uit League One gegooid en leek ieder moment geliquideerd te worden vanwege een berg aan schulden. Dat gebeurde steeds niet, maar de club kon ook niet meer op Gigg Lane terecht. Alles was in handen van een curator en voor de supporters was het vooral hopen dat zij hun club ooit nog konden zien spelen.

In de zomer van 2020 is het definitieve einde voor Bury nabij. In een artikel van Manchester Evening News over de club stond de pijnlijke realiteit gedrukt: “Bury FC still exists, though, if only on paper. With no players, no league to play in, and no employees to speak of, it is little more than a hollow shell of the club fans knew and loved.”

Bury AFC

Een deel van de supporters besloot de club Bury AFC op te richten, een club die van 2020 tot en met 2023 bij buurman Radcliffe Borough speelde en op die manier de supporters bezighield. Wedstrijden trokken zo’n duizend tot tweeduizend man en de club was voor veel supporters het enige alternatief, ondanks de grote clubs uit Manchester naast de deur.

Toen een paar maanden geleden duidelijk werd dat Bury FC weer mocht herstarten en op Gigg Lane terechtkon, besloot Bury AFC met de originele club te fuseren. Bury FC had namelijk geen team en kon zodoende de voetballers van Bury AFC gebruiken en de plek in de competitie overnemen.

Bury is back

Het is voor veel mensen wat gek om zo’n historische naam (de Shakers wonnen tweemaal de FA Cup en is de enige club die in alle vier de divisies in de Football League meer dan duizend doelpunten maakte) op dit niveau te zien, maar de supporters maakt dat momenteel weinig uit. Afgelopen zaterdag werd met 5-1 gewonnen. Een goede start, want de Shakers hebben maar een doel: ooit weer terugkeren in de Football League.

Bury is back!