Staantribune en filmmakers Hans Vervoort (1971, Amsterdam) en Babur Beg (1965, Den Haag) hebben de handen ineengeslagen voor Bigger than Football, een documentaireserie over voetbal, cultuur en voetbalcultuur in steden over de hele wereld.

In de vele stadsderby’s komen sociaal-maatschappelijke en politieke tegenstellingen tot uitdrukking. De eerste productie is een pilot over Hamburg en de stadsderby HSV – St. Pauli.

HSV

De Hamburger Sport-Verein symboliseert het voetbal en de voetbalwereld zoals we die kennen. Een beetje plat, kapitalistisch én in het verleden succesvol. Voor het eerst sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963, degradeerde de club in 2018, precies 35 jaar nadat HSV de Europa Cup I won.

FC St. Pauli

Bij Fußball-Club St. Pauli geldt de slogan ‘Football has no Gender’. Elke thuiswedstrijd in de 2. Bundesliga trekt de club bijna 30.000 toeschouwers (althans, tot de coronacrisis uitbrak) en meer dan de helft daarvan is vrouw. Het publiek brengt de recyclebare vlaggen waarmee de spelers worden toegezwaaid als ze op dreunende punkmuziek het veld betreden na de wedstrijd keurig terug naar de uitgang. De traditionele Bockwurst in de rust is ook vegetarisch verkrijgbaar.

Superclásico

Na deze pilot willen we ook documentaires gaan maken over onder meer de Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate, de derby van Rosario tussen Newell’s Old Boys en Rosario Central en de Edinburgh derby tussen Hearts en Hibs.

Co-producent

Filmmakers Vervoort en Beg hebben met de hulp van Staantribune via Cinecrowd geld ingezameld om de eerste aflevering in deze serie te realiseren. Staantribune is tevens co-producent van de documentaireserie.