Duitsland kent een mooie, eigen voetbalcultuur. Veel Nederlandse groundhoppers trekken wekelijks over de grens voor een Bratwurst, biertje en een leuke (Kohlen)pot(t) voetbal. Veel vinckers bezoeken de lagere divisies om dat échte gevoel te ervaren, want in die regionen vind je nog oude pareltjes van stadions, compleet met staantribunes en Flutlichten. Bekende voorbeelden zijn Uerdingen, Wuppertal, Meppen en Wattenscheid.

Op het hoogste niveau was het qua spanning al jaren niet meer de vraag wie er kampioen ging worden, maar wannéér Bayern München opnieuw de schaal omhoog zou houden. Maar liefst elf jaar op rij ging de titel naar de Zuid-Duitsers, al had Der Rekordmeister vorig seizoen stevige concurrentie van Borussia Dortmund. Dit seizoen werd al snel duidelijk dat Bayer Leverkusen een geduchte concurrent zou gaan worden. De club uit Noordrijn-Westfalen, ooit ontstaan vanuit de farmaceutische wereld, speelt al een tijdje prima voetbal onder leiding van trainer Xabi Alonso.

Samenwerking

Onlangs is Staantribune een samenwerking aangegaan met Voetbalreizen.com. De voetbalreisorganisatie beschikt over een aantal kaarten voor thuiswedstrijden in de BayArena. Het leek ons een aardig idee om als eerste gezamenlijke wapenfeit van deze samenwerking een busreis te organiseren naar een thuiswedstrijd van Die Werkself. Op het moment dat we de wedstrijd van zondag 14 april tegen Werder Bremen kozen, kon nog niemand bevroeden dat daaraan wel een heel speciaal sausje zou gaan zitten…

Toen reisleiders Jeroen Wibi Heijink, bekend van de Staantribune Podcast, en Ino Diepeveen gekscherend zeiden dat dit weleens de kampioenswedstrijd van Leverkusen (voorheen spottend Neverkusen genoemd vanwege de jarenlange prijzendroogte) zou kunnen worden, werd er in eerste instantie om gelachen. Maar de weken gingen voorbij en waar de ploeg van Alonso de punten bleef pakken, trad in Zuid-Duitsland de vloek van Harry Kane in werking.

Opwinding

Afgelopen zondag trokken we met een bus vol Nederlanders vanuit Utrecht, via Arnhem, naar Leverkusen. Met de slaap nog in de ogen luisterden de 41 inzittenden naar Linda. De gids van Voetbalreizen.com nam de dagplanning door, waarna Jeroen en Ino van start gingen met een heuse voetbalquiz, waarbij de deelnemers gele of rode kaarten moesten tonen. Met de voetbalkennis van de reizigers bleek het wel snor te zitten, met name bij Bryan van Zeist, die als enige het exacte antwoord wist te geven op de barragevraag over de capaciteit van de BayArena: 30.210. ‘Bryan Leverkusen’ won de felbegeerde prijs: een boek uit de rijke Staantribunecollectie.

Artikel gaat verder onder de foto’s