Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst, dat vorige week is gepresenteerd. Wist je bijvoorbeeld dat het clublied van FC Twente is gelanceerd op de dag dat de Tukkers met 5-1 wonnen van Ajax?

Het nummer wordt zowel voor als na deze legendarische wedstrijd – nog altijd de grootste overwinning van de Tukkers op de Amsterdammers –  gedraaid. En ook in de rust is het FC Twente ay, ay, ay, ay te horen. De toeschouwers omarmen het lied in de stromende regen en na de wedstrijd kan menig doorweekte fan het refrein meezingen:

FC Twente ay, ay, ay, ay
Is een club van een uit honderd
FC Twente ay, ay, ay, ay
Wordt door iedereen bewonderd
Elke wedstrijd die ze spelen is ons even lief
Al is het resultaat niet altijd positief
FC Twente ay, ay, ay, ay
Is voor ons de kampioen

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Je kunt het boek onder meer bestellen in de Staantribune Webshop!

Het clublied van FC Twente