Bijna iedere Nederlandse betaaldvoetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst. Wist je bijvoorbeeld dat het clublied van Ajax stamt uit de Eerste Wereldoorlog?

Terwijl in de rest van Europa soldaten stierven door kogels, gifgas en ondervoeding, werd hier gewoon gevoetbald. Al was de oorlog in Nederland wel merkbaar. Ook op het voetbalveld. Veel mannen moesten zich uit voorzorg melden in het leger en daarom misten veel topclubs belangrijke steunpilaren. Bovendien waren voetbalvelden vaak onbespeelbaar, omdat er militairen op oefenden. Als er wel velden beschikbaar waren, werden wedstrijden regelmatig afgelast omdat er geen treinen reden, destijds hét vervoermiddel voor uitspelende teams.

Geen Hup Ajax, maar Heil Ajax

Tegen deze achtergrond werd Ajax ruim een eeuw geleden voor het eerst kampioen van Nederland. Kort daarvoor schreef een redacteur van het Ajax-clubblad de tekst van het huidige clublied, al repte de tekst destijds niet van ‘Hup Ajax’, maar van ‘Heil Ajax’. Voor de muziek vroeg hij een 35-jarige Belg, die aan het begin van de oorlog samen met zijn moeder naar Nederland was gevlucht. Deze conservatorium geschoolde Emile Painparé had al meerdere nummers gecomponeerd, onder meer voor de Belgische koning. Voor Ajax herhaalde hij dit kunstje.

Op een slof en een oude voetbalschoen

Sinds de eeuwwisseling klinkt de Ajax-mars bij ieder thuiswedstrijd in de ArenA, maar dit was de afgelopen eeuw geen vanzelfsprekendheid. Telkens als het clublied een opleving had, zakte het enthousiasme voor het nummer weer weg. En zo populair als Op een slof en een oude voetbalschoen, Ajax is kampioen (plaats 5 in de Top 40) of Ajax wint de Wereldcup werd het officiële clublied nooit.

clublied ajax

Hoewel Op ‘n slof en ‘n ouwe voetbalschoen een klassieker is, is dit niet het officiële clublied van Ajax (foto: Marco Magielse).

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met 26 september zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt dinsdag 26 september gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Graag van te voren aanmelden svp!