Als er één man is die de glorieperiode van het Nederlandse voetbal belichaamt, dan is dat Johan Cruijff. Het wonderkind uit Betondorp deed zowel Ajax als Oranje uit de voetbalijstijd ontwaken. Exact 55 jaar geleden speelde voor het eerst een Nederlandse club in een Europa Cup-finale. Een paar jaar later vestigde Oranje haar naam tijdens het WK in Duitsland. Cruijff speelde in beide gevallen een belangrijke rol. Sinds die periode wordt Nederland gezien als een van de topvoetballanden in de wereld. Tot op de dag van vandaag. Staantribune bezocht de plek van de geboorte van Johan Cruijff.

Johan Cruijff dus, voetballer des vaderlands. En afkomstig uit Betondorp. Of toch niet helemaal? Jazeker, de kleine Johan groeide op in de Akkerstraat, hartje Betondorp. Dat was vlakbij Stadion De Meer, waar zijn geliefde Ajax speelde. Maar hij werd er niet geboren. ‘De oerknal’ vond 2,7 kilometer verderop plaats in het Burgerziekenhuis in de Linnaeusstraat. Op vrijdag 25 april 1947 kwam Hendrik Johannes Cruijff ter wereld in het ziekenhuis dat in 1891 in gebruik was genomen voor ‘de kleine burgerij’ uit Amsterdam.

Burgerziekenhuis

Vanaf de opening was het Burgerziekenhuis ultramodern. Er was een lift, elektriciteit, stromend water en centrale verwarming. Daarnaast beschikte het ziekenhuis over een grote staf medici en verpleegsters. Een prima plek dus om geboren te worden. Na de totstandkoming van het AMC en het VU Medisch Centrum in Amsterdam, werd het Burgerziekenhuis in 1991 onder de naam ‘Flevoziekenhuis’ voortgezet in Almere. Het door architect Dolf van Gendt ontworpen pand bleef leeg achter.

De geboorte van Johan Cruijff

De gemeente Amsterdam bracht in 1992 vervolgens de ambtenaren van het Stadsdeel-Oost onder in het gebouw aan de Linnaeusstraat. Na het samenvoegen van een aantal stadsdelen in 2008 kwam het pand echter alweer leeg te staan. In 2011 werd het iconische gebouw verbouwd tot Hotel ‘The Manor’, een viersterrenhotel met 125 kamers.

Hotel The Manor

Anno 2024 glorieert het mooiste hotel van Amsterdam-Oost nog steeds in de Linnaeusstraat. De structuur van het hoofdgebouw is grotendeels intact gebleven. Dat betekent dat veel ruimtes in 133 jaar achtereenvolgens dienst hebben gedaan als ziekenhuiskamer, werkkamer en hotelkamer. En zie daar! Onderzoek heeft uitgewezen dat de kamer waarin Johan Cruijff op vrijdag 25 april 1947 is geboren, nog steeds bestaat. In hotelkamer 134 vond de oerknal van de Nederlandse glorieperiode plaats. Op deze vierkante meters begon het allemaal. Hier, in kamer 134, werd Johan Cruijff geboren.

Okay, hij moest eerst opgroeien en leren voetballen voordat hij beroemd werd. Maar als hij niet geboren was, was ‘nummer 14’ nu niet meer dan het getal dat anoniem zat ingeklemd tussen de getallen 13 en 15. Hotelkamer 134 vormt zonder twijfel de oerbron van vele Nederlandse voetbalsuccessen.

De geboorte van Johan Cruijff

De oerbron

Staantribune bezocht deze week ‘de oerbron’. Hotel The Manor is een prachtig monumentaal boetiekhotel. Ondanks diverse renovaties, zijn veel historische details bewaard gebleven. Het hotel ademt het verleden, maar is voorzien van alle denkbare moderne faciliteiten. En heel belangrijk: het hotel is zich zeer bewust van dat wat zich op 25 april 1947 in kamer 134 afspeelde: de geboorte van Johan Cruijff. Waarvan akte!

De geboorte van Johan Cruijff

Hans Douw is Groundhopper des Vaderlands en schrijver van het boek Voetballiefde zonder grenzen, te bestellen in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw