Natuurlijk, iedere voetballiefhebber moet een keer in La Boca zijn geweest. En de wijk rond stadion La Bombonera en een thuiswedstrijd van Boca Juniors hebben bezocht. Daar besteden we uiteraard aandacht aan in de nieuwe editie van Staantribune. Deze komt vrijdag 27 november uit. Ditmaal staat deze editie van Staantribune geheel in het teken van Argentinië.

Maar voetbal in Argentinië is véél meer dan alleen Boca Juniors en River Plate en de andere grote clubs in Buenos Aires, de voetbalhoofdstad van de wereld. Ook de in Nederland minder bekende clubs hebben interessante achtergronden en verhalen. Zo trok Joris van de Wier de barrios (wijken) van Buenos Aires in, waar de clubs een centrale rol spelen. Hij bezocht Excursionistas, Ferro Carril Oeste, Deportivo Español en het beruchte Nueva Chicago, wat veel mensen hem vooraf hadden afgeraden. Niet zonder reden, zo bleek.

Ook bezocht hij Boedo, de buurt waar San Lorenzo vandaan komt. En hij zag de mooiste derby ooit: Racing Club – Independiente in El Cilindro. Daarnaast waren we in buurstad Rosario voor een schitterende fotoreportage van de wedstrijd Rosario Central – Gimnasia y Esgrima de la Plata. En voor een interview met een lid van de beruchte barra brava van Newell’s Old Boys.

De club van Maradona

Verder gingen we langs Argentinos Juniors, de eerste club van Diego Maradona. En we hebben een bijzonder verhaal over een Nederlandse supporter van Quilmes AC. Vaste rubrieken als Het Shirt (het blauwe uitshirt dat Argentinië tegen Engeland droeg in 1986), De Voetbalstad, ditmaal over La Plata, De Goal (Claudio Caniggia op het WK 1990) mogen uiteraard niet ontbreken. Net als de vaste column van Frank Heinen, die op eigen wijze een portret van Fernando Redondo schreef.

Dat alles gelardeerd met schitterend fotomateriaal van Reinaldo Coddou H. en Bett Moron. Verder uniek archiefmateriaal van onder meer Maradona en bijzondere dronefoto’s van Victoriano Arenas en La Bombonera.

Staantribune #33 - Argentinië

Als je na het lezen van deze Staantribune nog niet genoeg hebt van voetbal in Argentinië, bestel dan het boek Voetbalstad Buenos Aires en het fotoboek Football Passion Buenos Aires, allebei te bestellen in de Staantribune Webshop.