Van het voetbal in Europa, Zuid-Amerika en Azië weten we tegenwoordig vrijwel alles. Maar hoe zit het eigenlijk in Midden-Amerika? Vlak voor onze huwelijksreis wordt het speelschema in de Concacaf Central American Cup bekendgemaakt, een toernooi dat doorgaans een prooi is voor Mexicaanse clubs. Het duel tussen Club Deportivo Universitario uit Panama en Jocoro FC uit El Salvador ligt nagenoeg op onze route.

Het reisschema hoeft dus maar minimaal aangepast te worden. Via mail en sociale media krijg ik geen duidelijkheid over kaartverkoop, dus op de wedstrijddag melden wij ons bij het stadion, dat deel uitmaakt van een universiteitscampus. Een behulpzame, en betrouwbaar ogende man brengt ons naar zijn pick-up op de parkeerplaats en tovert een hele stapel kaartjes tevoorschijn. Twee kaarten voor mij en mijn gezin, kinderen hebben gratis toegang.

Penonomé

Samen met slechts een paar honderd andere toeschouwers neem ik plaats in het stadion van Club Deportivo Universitario. De stad Penonomé loopt niet bepaald uit om dit duel in de groepsfase bij te wonen. Aangezien honkbal veruit de populairste sport in Panama is, zit het stadion bij lange na niet vol. Een stuk of vijftien fanatiekelingen op een staantribune achter het doel proberen de sfeer er in te houden.

Met trommels en een arsenaal aan andere instrumenten wordt de thuisploeg naar voren geschreeuwd. Het team kan de steun goed gebruiken, hoogstaand is het niveau (zoals verwacht) namelijk allerminst. In de bloedhitte is er dus alle tijd om opvallende details waar te nemen.

Grote jungle

De lange zijde aan de overkant is leeg, op een DJ-booth na. Aangezien Panama één grote jungle is, cirkelen er regelmatig grote roofvogels boven het stadion.  Achter een van de doelen staat geen tribune. Hier staan enkele mensen te kijken die geen vijf dollar overhadden om naar deze wedstrijd te kijken.

Het spektakel zit hem in de tweede helft. Na een snelle achterstand weet ‘La U’, met enkele fraaie doelpunten, nog vier keer te scoren. Het aanwezige publiek viert de overwinning alsof het toernooi al is gewonnen. Mijn zoons worden door enkele enthousiaste toeschouwers achter ons getrakteerd op een clubsjaal als bedankje voor de vocale steun.

Terwijl de avond inmiddels is gevallen, verlaat het tevreden publiek de campus. De Central American Cup zal niet in Panama bij Club Deportivo Universitario belanden, maar dit wedstrijdbezoek was meer dan de moeite waard.