Voetbalshirts #3: Nederlands Elftal [podcast]

In deze podcast zijn Ino Diepeveen en Jeroen Heijink op bezoek bij Erik van Goor. Erik is één van de grootste verzamelaars van voetbalshirts in ons land. Maar waar er velen zijn die zonder willekeur mooie tricots verzamelen, houdt Erik er twee belangrijke criteria op na. De voetbalshirts moeten het liefst van het Nederlands Elftal zijn (of van zijn grote liefde op clubgebied, namelijk FC Groningen) en dan alleen de wedstrijd gedragen varianten, de zogenaamde matchworn of matchprepared shirts.

Bol.com

Dit bracht hem op een verzameling van ongeveer 500 matchworn Oranje shirts, welke teruggaan tot eind jaren ’30. De historie van de voetbalshirts van het Nederlands Elftal gaat uiteraard al ver terug. In de loop van de tijd waren er vele veranderingen. Een aantal daarvan zijn bij het grote publiek wel bekend. Zo is de kleur oranje niet altijd hetzelfde geweest. Ook het materiaal veranderde mee met de tijd en de welbekende leeuw nam vaak andere vormen aan. Gelukkig is deze nu weer in vol ornaat te zien, een grote leeuw die angst inboezemt.

EK 1988

Terwijl Jeroen zich blijft vergapen aan het shirt van het Europees Kampioenschap in 1988, vertelt Erik over de historie van vroegere shirts die gemaakt werden door Tweka (Twentse Katoenfabriek) of Jansen&Tilanus. Daarnaast weet hij het antwoord op de vraag in welk uitshirt Oranje in 1988 eventueel gespeeld zou hebben en kent hij een mooi verhaal over een shirt dat werd gedragen tegen Tunesië. Uiteraard in zijn bezit.

Maar ook voor Erik zijn er nog vragen, zoals over een blauw shirt met gele strepen en gele leeuw die is gedragen door Jan Everse. En probeert hij nog een top 5 te maken van al die shirts die hij in het bezit heeft.

Vragen, tips of suggesties over onze podcasts zijn altijd welkom op podcast@staantribune.nl. Beluister deze podcast nu via Spotify of Apple Podcasts!

Bol.com

Meer podcasts van Staantribune vind je hier.

terug naar overzicht

Lees verder...