Uitslag Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020

Wie wordt dé Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020? Dat was de afgelopen weken de vraag op ons Twitteraccount. Staantribune reikt jaarlijks een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s of op een geheel andere wijze, zolang het maar voetbalgerelateerd is.

Bol.com

Bij het tellen van de stemmen viel op dat de Top 50 vooral bestaat uit voetbaltwitteraars die in real life onbekend zijn bij het grote publiek. Dat geldt ook voor de winnaar. Het was even wachten – we waren erg druk met stemmen tellen en tussendoor nog even een magazine maken – maar hieronder het juryrapport voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2020!

We hebben alleen de nieuwkomers (ten opzichte van 2019) in de lijst en de Top 10 uitgelicht.

50 t/m 41

50. @johnvanzweden

Op #50 de Haagse behangkoning @johnvanzweden. Was jarenlang mede-eigenaar van het Welshe Swansea, maar heeft z’n vizier weer ferm op Alles Door Oefening gericht. Te volgen voor een geheel eigen visie op geel-groene degradatiedrama’s en Black Lives Matter.

Bol.com

https://twitter.com/johnvanzweden/status/1294499171291017216

49. @TheFev

Ondanks zijn feilloos allitererende naam verworden tot @TheFev. Spleet Twitter in twee kampen als virtuele chef van het nietige Piacenza. Podcasts van anderhalf uur, nieuwsbrieven in boekvorm en avondvullend spatiebalkmanagement. Wie zei dat generatie Y geen zitvlees had? #fevin!

48. @DennisEmmen

Ergens langs de A2 bij Amstelveen ging in 2019 het licht uit: hersenbloeding. Inmiddels bewees hij dat je ook halfzijdig verlamd, met een vuurwerkverbod en met lege tribunes een wedstrijd kunt laten stilleggen door pyro. Welkom terug, Dennis.

https://twitter.com/DennisEmmen/status/1218927036535918592?s=20

Bol.com

47. @nosurrender65

46. @cavinsky

Tweet met de rücksichtslosheid van een puberende politiehond. Pro-Brobbey, anti-Ávarez. Kudus in, Schuurs out. Ook zeker niet bang om af en toe een nitraatje te werpen tussen het pluche van het hoofdstedelijke Twitterkamp. Als dat maar goed gaat…

45. @maat_1979

Van 0 naar 10.000 tweets in 356 dagen. Op deze Eindhovense Twitterdebutant en zelfverklaard Fein-fan stond in 2020 geen maat. Geïnspireerd door een sportieve glimp uit de lichtstad pleitte hij onlangs voor een voetbaltwitterzetel in de Eredivisie CV. Eindhovense bluf, goedendag.

44. @ibrariemovic

43. @WJoosse

Deze Zeeuwse Eindhovenaar houdt het graag bij de feiten. Zelfs de meest verzuurde Rosario-, Baumgartl- en Boscagli-haters kreeg deze PSV-positiviteitspolitie weer in het gareel. Nuance op Twitter anno 2020: een verademing.

42. @MeesOomens

41. @DeKruikenzeiker

40 t/m 31

40. @bart_sanders

39. @Ventos

38. @sjenkiedejong

37. @joost_blaauwhof

Hoe eer je de man die door zijn optredens in De Gegenpressing Podcast al op jonge leeftijd als “NAC poëet” of “Koning van de intro” over straat gaat? En dan komt hij óók al uit Hoeven. Dat past nooit in 280 tekens.

36. @nickhoekman

35. @Varkenoordfan

We vermoeden dat deze man op zaterdag een tentje opzet aan de Coen Moulijnweg. Wanneer een speler op z’n zeventiende z’n debuut maakt in Feyenoord 1, dan kennen de volgers van @Varkenoordfan al lang zijn lievelingseten. Dit is wat je noemt: “goed ingevoerd”.

34. @RikKleinEntink

Eet als PSV-fan van (net) boven de rivieren het liefst ‘patat’ in plaats van ‘friet’ naast het Philips Stadion. Wordt door volgers liefkozend geroemd als een snelle en tevens zeer onbetrouwbare bron. Naast voetbal tevens Eindhovens waus van vliegtuigspotten, waarvan akte.

33. @_ChrisWM_

NAC versleet in drie jaar tijd niet alleen vijf trainers, het haalde ook meer dan dertig nieuwe spelers. Dikke kans dat deze zelfbenoemde Deadline Day fetisjist er steeds vroeg bij was. Eredivisie of niet, #nacpraat is een dagtaak.

32. @FRRichard70

Deze #StopFeyenoordCity discipel is eigenlijk te breedsprakig voor Twitter, maar hoe leg je de Kuip-kroniek in hemelsnaam uit in 280 tekens? Niet gevreesd: dit schipperskind serveert raadsstukken omhuld met een dikke laag liefde voor het bevende beton.

31. @HanBalk

30 t/m 21

30. @WillemHaak

29. @pakschaal

Met “We need to pak schaal” maakte Dušan Tadić zich onsterfelijk in Amsterdam en omstreken. Ook Thierry timmert aan de weg met zijn tragikomische toon en plaatjes uit vervlogen tijden. Geen wonder dat de Podcast van @arcinho en @Freek_JansenVI dit jaar naar hem werd vernoemd.

https://twitter.com/pakschaal/status/1236397527257227264?s=20

28. @aad300

27. @JIH1980

26. @skjelbredAMS

25. @JoopBuyt

24. @Alaphilippe_

23. @Mootje01

Op 23 de vijfde NAC’er en meteen de enige vrouw in deze lijst. Bewijst geheel in lijn met het cliché dat multitasking voor haar geen grenzen kent. Vijf voetbalwedstrijden per dag, huisdieren, familiekiekjes en de juiste wijn-spijs combinaties. Brabants Totaaltwitter.

22. @JimmyDriessen

21. @Freek_JansenVI

20 t/m 11

20. @Provie_of_Proof

19. @sjoerdmossou

18. @sportzeloot

17. @KeesKwakman14

16. @FR12Patrick

15. @indiaan1908

14. @doingthe116

13. @joekeloer

Erik ontviel het legioen in 2020 en werd postuum zowaar bijna de top 10 in gestemd. De ongezouten mening van @joekeloer kon niet alom op instemmend applaus rekenen, maar zal door de ras-Feyenoorders bijzonder worden gemist.

12. @TheReaIYorin

11. @ArjanFCE

De top 10

10. @RikElfrink

Vanaf het moment dat op 6 oktober een Duitse Mercedes kenteken ‘DO-GM-3610’ de Frederiklaan in Eindhoven op draait, laat deze PSV-watcher zijn telefoon niet meer los. Het transfertheater van de Philips Sport Verein draait op volle toeren en uw gastheer is Rik Elfrink.

9. @arcinho

Op 9: in het jaar dat zijn te vroeg geboren zoontje opkrabbelt, verruilt @arcinho langzaam het gekwetter tussen de Twitterkinders voor het gesprek aan de volwassenentafel. Daar blijkt: je kunt Arco uit de emo halen, maar de emo niet uit Arco. Sommige kleine jongens worden groot.

8. @Plattekar

De zuiderling – Zeeuwen incluis – voelen zich blijkbaar thuis bij PSV. En PSV’ers bij #8: @Plattekar – ‘Platte’ voor ingewijden. Misschien wel de uitvinder van het genre ‘Hoekie B’, maar dan zonder de gunfactor van een écht kleine club.

7. @JandeKnecht1970

Boodschap van de #7: #ImagoFeyenoord = Het Ruwe Randje. ‘Pim’ en ‘Mark’ zitten er nog, zwaar tegen de zin van deze #operatieschoonmaak ijveraar. Ook @JandeKnecht1970 is niet weg te krijgen uit deze Top 10, die vanaf hier behoorlijk rood-wit-groen kleurt.

6. @Rene_ggh

De #6 @Rene_ggh serveert je met veel genoegen zijn vette Haagse humor met een stevige laag satésaus. Rene gaat watertanden van ADO, NAC, Beerschot, fijne pintjes en dode dieren op de barbecue, maar zit wellicht ook op Twitter voor het vrouwelijk schoon. Oh, oh, Rene.

5. @FeyenoordTM

Twee telefoons, een Telegram-groep en ontmoetingen met Russische zaakwaarnemers. #5 @FeyenoordTM jaagt op transfers als waren het de kilo’s coke die de Rotterdamse haven binnenvaren. In de woorden van @FR12Patrick: “Als hij een scheet laat, draaien de deuren van het Maasgebouw.”

https://twitter.com/FeyenoordTM/status/1334842153546244096?s=20

4. @Plakplaat63

Als het aan de #4 @Plakplaat63 ligt, blijft alles bij het oude – ook zijn plek in deze top 50. Want waarom zou je vooruitkijken, als het achter je veel mooier is? Zijn avatar Pluisje ontviel ons dit jaar. Maar ach… in herinnering heeft alles het eeuwige leven.

3. @LangeToepie

Het Orakel van de Hofstad maakt een reuzensprong in dit klassement. #3 @LangeToepie klaagt in onversneden Haags over #fcdh en #coronamaatregelen. En tja, dan was 2020 gewoon een heel lekker jaar.

2. @FRGerardo

Als ware het een Balkan-blok tijdens het songfestival, zo stemmen de Rotterdammers elkaar naar de top van dit klassement. Tegelijkertijd: er is geen club waar lang wachten op een titel zo’n wezenlijk onderdeel van haar identiteit is geworden. Voorlopig op #2: @FRGerardo

Voetbaltwitteraar 2020: de winnaar

1. @Hoekie_B

Hij strooide op verkiezingscampagne weer driftig met Karmelietjes, maar had ze beter zelf op kunnen drinken. Vorig jaar op doelsaldo, maar dit jaar stond er geen maat op onze Brabantse tonpraottwitteraar @Hoekie_B. Gefeliciteerd Ferry!

terug naar overzicht

Lees verder...